Grave

Zee - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Afgelopen dinsdagmiddag was het weer vragenuur in de Tweede Kamer. Een strak geregisseerd toneelstuk. Startend met twee personen, die in een bepaald tijdsbestek, met een beperkt aantal vragen, een onderwerp moeten zien af te handelen. De ene persoon is een bewindsman/vrouw, die voor deze korte tijd naar Den Haag wordt gebracht. In een supersnelle auto, met chauffeur. De ander is een kamerlid dat iets in de krant heeft gelezen en daar opheldering over wil. De vraag is van tevoren al naar de minister of staatssecretaris gestuurd, zodat die op het moment dat dit live op tv wordt uitgezonden, niet met de mond vol tanden staat. Als het tweegesprek is afgelopen mogen andere liefhebbers uit de Tweede Kamer over hetzelfde onderwerp hun vragen stellen.

Coalitiegenoten van de betreffende bewindsman/vrouw stellen gemakkelijke vragen. Oppositiekamerleden stellen vervelende vragen. De PVV dreigt met een motie van wantrouwen. Na een minuut of tien wordt de bewindspersoon bedankt voor de moeite en komt een ander met een vraag aan weer een ander lid van de regering. En dat elke dinsdagmiddag tussen twee en drie uur.
Het laatste vragenuur was er een vraag over de pulsvisserij. Nederlandse vissers hebben dat uitgevonden. Het is milieuvriendelijk en ook diervriendelijker dan met een sleepnet. Mooi dus. Aanmoedigen. Nou, dat denken wij Nederlanders. Europa denkt daar anders over. De Franse vissers weten blijkbaar nog niet hoe ze dat moeten doen, slepen zich nog steeds een ongeluk over de oceaanbodem en kijken jaloers naar hun Nederlandse collega’s, die fluitend een sigaretje staan te roken. Onee, dat zal wel niet meer mogen. Nederlandse collega’s die eh… nou… gewoon lekker aan het vissen zijn. En nog veel vangen ook. Maar het mag niet meer. Van Europa.

Pardon? Van wie niet? Europa. Die is er fel op tegen. Ja maar het is toch duurzaam, milieuvriendelijker? Niets mee te maken. Het mag niet meer. De Franse vissers zijn boos op hun Nederlandse collega’s en vinden dat ze vals vissen. Nou, dan weet je het wel. Frankrijk is een groot land en Nederland is bijna de Calimero van Europa.
De publieke tribune zat overvol met vissers die er een vrije dag tegenaan gegooid hadden. Vergezeld door vrouw en kinderen. Carola Schouten, de minister van dienst moest het karwei klaren. Helaas kwam ze niet verder dan de belofte dat Nederland haar vissers, beroemd in de hele wereld, niet in de steek zal laten. Het stond wel bijna zeker vast dat het pulsvissen verboden zal worden, maar ja… Hoezeer de andere kamerleden ook aandrongen, niets mocht meer baten. Europa had het eerste en laatste woord in deze zaak. En het zag er niet goed uit voor 'onze' trots in bange dagen. De mosselen in het strandtentje kunnen we niet meer schudden. Het harinkje is binnenkort niet meer voorradig om met een stoere glijpartij onze keel binnen te roetsen. Nee, het is gedaan.

Gelukkig komt er binnenkort een vliegveld in zee.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties