Grave

Zat - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ik heb het helemaal gehad. Ben het zat. Doe er ook niet meer aan mee. Hupsakee, over, uit, sluiten. Wat? Het klimaatgeneuzel. Het geouwehoer. Allerlei verhaaltjes van een enorme diversiteit van groepjes die het allemaal beter weten. Als het op daden aankomt, komen ze niet verder dan een lullig ludiek bordje met teksten als 'Het wordt me te heet onder de voeten'. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat ze met volle kracht door gaat met de groei van Schiphol. “Vanwege de concurrentiepositie van onze nationale schaamte met andere landen.” Met andere woorden: schijt aan alle klimaatdoelstellingen. Daar moet Jan met de pet maar voor opdraaien. Met zijn minder douchebeurten, zijn minder gehaktballen met jus, zijn oude autootje. Maar, dat is het niet alleen. De minister laat meteen zien en horen dat andere landen ook gewoon doorgaan met uitbreiding van alles wat we voor behoud van onze aarde kunnen missen als kiespijn.

Laat me niet lachen, regeringsleiders aller landen. Grote plannen, tegenovergestelde daden. En maar ergens gaan zitten kletsen over nieuwe akkoorden. Glaasje wijn erbij. Biefstukje van de haas met een champignonsausje. En lekker veel mayonaise. Alle projecten over gezonde voeding, een gezonde leefstijl kunnen in dezelfde afvalbak gedonderd worden. En eerder genoemde Jan mag weer het voorbeeld geven. Gelukkig zijn er steeds meer Jannen die niet blind zijn, af en toe iets opvangen en daaruit hun conclusies trekken.
Laat ons alstublieft niet meer om de hete brij heen draaien. De plannen zijn zo mooi. Zo talrijk dat ze tot in de hemel reiken. Maar het zijn en blijven plannen. De uitvoering blijft steken in belastingverhoging. Voor als het ooit echt gaat gebeuren. Zie de energietransitie. Schaamteloze 'rekenfouten'. Misselijkmakende 'vergissinkjes'. Rot op. Ik ben het zat. Meer dan zat. En maar vragen stellen aan de minister. En maar met grote kluiten in het riet gestuurd worden.

Zijn er dan geen alternatieven? Nee. Het lijkt er op, maar in de praktijk prik je er met een piepklein speldje doorheen. Grote mond, mooie praatjes over energiezuinig wonen en zelf al die mooie woorden aan je laars lappen. Of praatjes over duizend miljard euro. En dan de clown uithangen achter het sprekersgestoelte in de Tweede Kamer. Een achterhaald instituut waar steeds meer gebrek aan beschaving uit de onhandelbare maatschappij de zeteltjes verovert.
Ik ben het spuugzat. Doe maar. Vlieg maar. Zorg maar goed voor de concurrentiepositie. Haal het Verenigd Koninkrijk maar als lijkenpikkers leeg. Lieg maar rustig verder. Houd maar verkiezingen. Beloof maar.


Ik geloof niet meer in klimaatsprookjes.

Ik ben het zat.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties