Grave

Zandvoort - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Zelfs voor de meest verstokte hater van het wegverkeer moet het afgelopen weekend in Zandvoort eruit hebben gezien als voor een kind van vijf dat voor het eerst de zee ziet. Het witte zand verbleekte onder de oranjegloed van de paar honderdduizend speciale badgasten. De zee kleurde blauw als op de mooiste vakantiefoto’s van verre oorden. Zandvoort 2021.

De hele wereld zag het wel op de een of andere manier voorbij komen. Weg waren de tegenstrijdige gevoelens die al jaren rondom deze sport kleven. Eerst had je er de onveiligheid. Wie uit de bocht vloog was een potentiële klant van Jeroen Mol Uitvaartonderneming. Ayrton Senna gaf met zijn dood het startschot voor meer veiligheid. En die kwam er. Elk formule 1-circuit was veiliger dan het parcours van de kleinste kermiskoers bij het wielrennen. Vervolgens kwam de reclame voor rookartikelen aan de orde. Grote sponsoren als Marlboro, die het hele racegebeuren in de schoenen had geholpen, werden onder druk van de antirooklobby weggesmeten. Als een peuk onder de voeten vertrapt. Het roken werd verplicht vervangen door het drinken en gokken. Heineken werd hoofdsponsor. Ja, met 0.0. Haha. Zag beelden van de feestende meute, met plastic bekers van een halve tot een hele liter van ons nationale schuimsymbool. Niks te 0.0. Maar goed, dan was er ook nog de Red Bull-reclame voor een ongekende energie, de Mercedes, waar je als gewoon burger alleen maar naar mag kijken, VolkerWessels, dat het hele circuit mocht verbouwen en niet te vergeten SHELL. “Met Shell V-Power en Shell Helix zorgen ze ervoor dat de motoren van de voertuigen op het circuit nog betere prestaties kunnen leveren. Het CO2-compensatieprogramma past daarnaast in het streven om de CO2-voetafdruk op het circuit te verlagen”. Tja… Tenslotte voor alle gokverslaafden: ook Holland Casino gokt zelf op het succes van onze snelle jongens. Een select gezelschap van bedrijven dat ervoor zorgt dat ons Christen Uniegehalte van het leven nog enigszins draaglijk is.

Maar goed, terug naar de Tarzan- en Gerlachbocht. Naar de zwierigheid van “onze” Max, de Pietje Bell van de 21ste eeuw. De volksheld. De redder des Vaderlands in deze demissionaire tijden. Vriend van Koning en bedelaar. Al is het voor de Koning makkelijker een kaartje te bemachtigen dan voor de bedelaar, die voor een dagje Zandvoort/Max een jaartje of vijf moet werken. Max, die sporthistorie schreef, gadegeslagen door een paar honderdduizend oranje landgenoten, die aan hun achterkleinkinderen, met bevend stemmetje kunnen vertellen dat overgrootvader erbij was. En, het mag gezegd, los van alle coronabesognes, het was natuurlijk een grandioos spektakel. Goed georganiseerd. Met alle lof uit binnen- en buitenland. Met aan het hoofd een prins met een grote bril, die jarenlang de kop van jut is geweest, maar nu zijn gram heeft gehaald door Nederland te promoten op een manier die ongekend is voor het Christelijk landje aan zee.

Dat miljoenen mensen ook nog de gedroomde winnaar kregen, was de kers op een toch al mooi versierde taart.

Freddy Klooté

|Doorsturen

anton coolen

2021-09-08 18:10:22

Het was klasse. Perfect georganiseerd op alle fronten. Een verbroedering van 60.000 mensen in positieve zin. Een zeer strenge controle op het vaccin, 100% en op een nette fatsoenlijke manier. Een gastvrije ontvangst. Een prachtige fietsroute door de duinen naar het parcours. Orde en netheid top, niet één beker of ander vuil op de grond etcetera. Toiletten werden permanent schoongemaakt. Constante controle Keuringdienst van Waren op de eetkramen. Een postieve sociale controle naar elkaar. Geen vechtpartijen of ongeregeldheden. En niet te geloven... geen file naar Zandvoort en terug naar huis. Ontvangst bij particulieren voor overnachting  (tegen betaling) was uitstekend geregeld. Bewaking van fietsen uitstekend. Feeststemming die hartverwarmend was.

Kortom: prachtige dagen met als hoogtepunt MAX! Bij het verlaten van het parcours werd iedereen als het mogelijk was een goede reis gewenst. Tot volgend jaar.  Ik ben wat gewend, maar een organisatie van dit niveau, excellent en dat niet alleen voor de VIP's. 

Klopt Freddy: je bent dan trots dat dit in ons kleine landje mogelijk is zonder overheidssteun. Dit in tegenstelling tot bijna alle andere landen. Wat dat betreft hebben onder anderen die Jan, Bernard en andere ondernemers het op 'dit gebied' uitstekend gedaan. CHAPEAU! Met heel veel liefde werd dan ook met duizenden mensen het Wilhelmus meegezongen. Dit omdat ze deze keer extra trots op Nederland. Uiteraard de klagers zijn zoals altijd de klagers.

Het nagenieten is prachtig. Dank dat ik er met familie en vrienden bij mocht zijn.

Blijf gezond.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties