Grave

Zalig uiteinde - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Af en toe kom je ze nog wel tegen. Mensen die je een Zalig uiteinde toewensen. Je weet dan zeker dat je met één van de laatst overgebleven katholieken te maken hebt. Gelukkig dat die er nog zijn, anders luidde de pastoor helemaal voor Jan met de korte achternaam.

Nu moet ik wel zeggen dat met Kerst de kerken nog goed gevuld zijn. Een oude traditie. En van tradities houden wij, Nederlanders. Kijk maar naar de inwoners van het vissersdorp Scheveningen. Geheel in de traditie van de bekende SCH92, SCH6 of de SCH21 lopen daar stoere binken rond. Met verweerde gezichten, die ze als baby al hebben meegekregen. Mensen die hun kennis van water en wind in de genen hebben. Mensen die op Scheveningen wonen weten meer van het weer af dan alle bestropdaste weermannen van de tv samen. En dan is het 1 januari 2019 en gaat er van alles fout. Dan hebben ze die ruwe nakomelingen van de schippers eindelijk uit de binnenstad weg gekregen en naar het strand gelokt, en dan worden de Scheveningers verrast door de wind. In hun blinde drift om de grootste te hebben, gaan ze in een regen van vuur ten onder. Voor het oog van de hele wereld, waar de beelden van vuurregen er als nieuwe haring in gingen. De reactie van burgemeester Krikke van ’s Gravenhage was niet sterk, om het maar eens heel positief te zeggen. “Er is te hoog gebouwd. De regels zijn met de voeten getreden”. Het slot van haar met de vinger naar anderen wijzend betoog was typisch 2018: “Dit zullen we eens goed moeten evalueren”. Hahaha. Lachen was dat.

Voor de rest viel er buitenshuis tijdens de jaarwisseling maar weinig te lachen. Het anarchisme regeerde. Het tuig had de macht in de straten overgenomen. Politie, brandweer en ambulances waren weer machteloos tegen de massa uitzinnige gekken. Als ik daar naar kijk vraag ik me af hoe het komt dat die steeds groter wordende groep onnozelaars zo tekeer gaat tegen mensen die hun oudjaarsnacht niet bij hun geliefden kunnen doorbrengen, maar op straat verblijven om anderen te helpen. Wat gaat er in die hoofden om? Waarom? Verveling? Boosheid? Echt, ik begrijp het niet. Het ergste is, dat door zulke hufters binnen enkele jaren er geen vuurwerk meer mag worden afgestoken. En dan wordt weer een traditie ten grave gedragen.

De laatste medewerkers aan het mislukken van het Zalig uiteinde zijn de doe-het-zelvers. De zelfbenoemde vuurwerkexperts. De man die met zijn vier kinderen naar het ziekenhuis moest worden gebracht. In zijn schuurtje vond de politie illegaal en zelfgemaakt vuurwerk. En dat gebruik je in het bijzijn van je kinderen.

Voor de komende dagen van 2019, als er geëvalueerd wordt, wens ik jullie, ook namens vrouwlief Ria, een Zalig Nieuwjaar.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties