Grave

Meer dan een halve eeuw voor de klas

Wiskundedocent Linze Hoekstra (77) neemt afscheid van Merletcollege

Door Freddy Klooté

GRAVE - Linze Hoekstra is al meer dan een halve eeuw werkzaam in het onderwijs. Hij is geboren in 1940. Is eerstegraads docent wiskunde. In 1965 is hij begonnen als docent. Dus al 53 jaar voor de klas. Vanaf 2005 is hij werkzaam op het Merletcollege in Grave.

Hij begon in Grave op een leeftijd waarop collega’s van Linze al uitgestrekt op de bank liggen en voorgoed het onderwijs vaarwel hebben gezegd. Vorige week was dat afscheid er wel. Hans Klein, adjunct directeur Havo/VWO, verwoordde, namens alle Merletcollega’s, zijn gevoelens.
“Linze, een bijzondere man. Wie haalt het in zijn hoofd om bijna tot aan zijn 78ste verjaardag les te geven aan pubers op een school voor voortgezet onderwijs?! Uit een onderzoek van de Universiteit van Nijmegen blijkt dat de oudste leraar tot nu toe 77 jaar is. Net als Linze.In het onderzoeksrapport staat dat vanaf 1995 (toen waren er in het hele land maar 8 docenten van boven de 65 jaar) steeds meer leraren les bleven geven na de pensioengerechtigde leeftijd. De conclusie is dat deze trend past in het beeld van de steeds vitalere ouderen, bovendien zien ze les geven als hobbyisme. Deze conclusie past volkomen bij onze Linze. Hij oogt absoluut niet als een man van 77."

Linze is geboren enkele maanden nadat in Nederland de Tweede Wereldoorlog begon. Hij is geboren in Oldeboorn, een dorp in Friesland. Op de lagere school blonk Linze al uit in het vak rekenen. De onderwijzers en de juf van school onderkenden het talent. Als een van de weinige Oldeboorners mocht Linze doorleren, hij ging naar de ulo. Daarna volgde Linze de opleiding tot onderwijzer. Hij bleef echter maar doorleren en behaalde de mo-aktes wiskunde A en wiskunde B. Knap hoor, om dat naast je werk te doen. Lesgeven was en is zijn passie, hij krijgt er maar geen genoeg van.

Pensioen?
Linze is na zijn pensioendatum doorgegaan met lesgeven. Hans Klein: "Eigenlijk gaat hij vandaag dus voor de tweede keer met pensioen! In 2005 is hij gestopt als docent van de Thorbecke Scholengemeenschap in Arnhem (ook wel Gelders Mozaïek genaamd), maar dat wilde hij helemaal niet. Linze haalde toen de landelijke pers als oude meester: 'Meer oude rotten voor de klas' luidt de kop van het artikel. Linze geeft aan door te willen gaan met lesgeven en hij vertelt dat hij goed om kan gaan met de jeugd: “Vroeger deden leerlingen alles stiekem, het klimaat was veel strenger”. Linze voelde zich nog als een vis in het water in de klas. “Het is het geheim van de meester”, aldus Linze. Hij is daarna nog 12,5 jaar in dienst geweest van het Merletcollege. Hij is een prima docent, haalt heel goede eindexamenresultaten en helpt leerlingen waar hij kan. Je kunt altijd van hem op aan, hij is bereid leerlingen voor het examen extra te begeleiden en hij is een zeer aimabel persoon met een positieve instelling."
De laatste les heeft Linze gegeven aan havo 4. "Die les werd verstoord door een groep collega’s die hem toesprak en toezong. We waren het klaslokaal nog niet uit of hij ging verder met de wiskundesom."

Ook leerlingen zijn vol lof over Linze. Een bloemlezing: 'Meneer heeft veel ervaring en kan heel goed uitleggen'; 'Hij is rustig en wordt nooit boos'; 'Soms is hij te aardig'; 'Hij geeft extra bijles als je het vraagt'; 'Hij is zo actief, niet te geloven dat hij al 77 jaar is';

Goud Grijs
Toch gaat Linze Hoekstra nog steeds niet stoppen met het onderwijs. Hans Klein: "Hij heeft zich ingeschreven bij Goud Grijs, een uitzendbureau voor gepensioneerde leraren. Ongelooflijk, hij weet van geen ophouden! We willen Linze heel erg bedanken voor alles wat hij voor onze school heeft gedaan. Een prima docent, een geweldige collega. We gaan hem missen en hij zal ons missen. Hij krijgt nu meer tijd voor gezin, familie en kennissen. We hopen dat hij nog lang zo fit blijft en kan genieten van het leven.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties