Grave

Winter ‘62/’63 - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Je hebt van die momenten dat er plotseling mappen vol herinneringen bij je worden opengetrokken. Eén gebeurtenis maakt een lawine in je hoofd los. De tijd krijgt adem en gaat los in al je zintuigen. Het is nog maar dinsdagmiddag deze week en ik heb al voldoende in de tijd teruggeschakeld om de dag, liggend op de bank, door te komen. Eerst de al een tijdje opspelende lage temperaturen, die meteen gekoppeld worden aan Siberische koude, ook wel Russische beer genoemd.

In het middagjournaal zie ik allerlei lachwekkende taferelen van een ijstransplantatie, waarbij de eerste schijf ijs uit de handen glijdt en in brokjes op de grond belandt. De omroepster spreekt van barre koude en op de kaart die verschijnt zie je temperaturen van -1 graad. Komende nacht kan het wel 5 graden vriezen. Vrouwlief en ik komen niet meer bij van het lachen. Dalend naar wel 10 graden vorst de nacht daarna. Ja, en dan komt natuurlijk ook nog de gevoelstemperatuur om de hoek kijken.

Vlak voor het begon te vriezen werd op 27 en 28 november 1962 voor het eerst een “televisieavond voor een goed doel” gehouden Voor een aparte woonwijk nabij Arnhem, voor gehandicapten. Die mocht je toen nog zo noemen. Die avond duurde 23 uur, met als stralend middel- en verbindingspunt Mies Bouman. Nederland, nog niet erg verwend door het nieuwe medium keek zijn ogen uit. Menigeen, waaronder ikzelf, sloeg een nachtje slaap over en keek naar de massa die met spaarpotten tegelijk in beeld kwamen. De volgende dag moest ik van mijn ouders niet naar school, “want er werd geschiedenis geschreven”. Dokter Klapwijk en Mies (voortaan zonder achternaam) haalden ruim 12 miljoen gulden op. Een ongekend bedrag. Mies werd in één klap de Moeder des Vaderlands. Afgelopen maandag overleed ze. 56 jaar na “die avond”. Met een diepe buiging neem ik afscheid.

De dag na “Het Dorp” overleed Prinses Wilhelmina. Op haar begrafenis op 8 december vroor het 10 (tien) graden. Daarna kwakkelde het een paar weken, voordat het vanaf 21 december begon te vriezen. De vorst hield aan tot 8 maart 1963. De twaalfde Elfstedentocht werd op 18 januari verreden. Bij de start vroor het 18 graden. Gevoelstemperatuur was er nog niet. Deed er ook niet toe. ’s Middags kwam er ook nog een straffe oostenwind opzetten. Reinier Paping won de zwaarste tocht der tochten, ooit verreden.

Ik was achttien en ik leefde met mijn leeftijdgenoten m/v op het ijs. Ja, af en toe moesten we ook naar school, maar dat was in die tijd meer om even bij te komen. ’s Avonds op het brommertje naar de gracht in Sluis. Midden in het centrum. Muziek vanuit de kroegen, lampjes over het ijs. Je kon Sluis – Brugge- Sluis schaatsen. Met tussenstops, om je kaart af te laten stempelen, in de cafés langs de vaart. Waar ze jukeboxen hadden met de nieuwste rockplaatjes erop. Dansen met de meisjes uit de groep. Het was één groot feest. Met een pilsje, frietjes en nog een pilsje. In Brugge was je op de helft. De terugweg was aanzienlijk zwaarder dan de heenweg. Maar gezellig dat het was. Koud? Dat weet ik niet meer. Daar werd toen niet over gezeurd.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties