Grave

Winter 2021 - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Zondagochtend 11 januari 1963. Met een groepje vrienden en vriendinnen in Sluis om 11.00 uur afgesproken om per schaats Sluis-Brugge-Sluis te rijden. Een rit van ruim 30 km. Er was geen sprake van blitse Noren om op te schaatsen. De jongens hadden Friese doorlopers en de meisjes kunstschaatsen. Niet direct de meest ideale uitrusting om aan zo'n tocht te beginnen. Maar eerst warme chocolademelk bij Jopie, het café dat aan de start lag. De inschrijfkaart vermeldde stops in Hoeke, Damme en Brugge, alwaar gestempeld moest worden. Zo ook op de terugweg.

Al snel vormden zich koppeltjes, die elkaar, tijdens het schaatsen, veel te vertellen hadden. Heel veel zelfs. Maar als 18-jarige in die tijd viel dat niet mee. Woorden werden overspoeld door gierende hormonen.

De eerste stempelplaats was in een cafeetje in Hoeke. Een gehucht langs de vaart. In dat café de tafel waar afgestempeld moest worden. En een jukebox. En wat voor één. Met de allernieuwste hits uit Amerika en Engeland, die we alleen maar kenden van de piepende versie op radio Luxemburg. We waren er ook niet alleen. Belgische bieren stroomden voluit uit gouden kranen. We bleven er langer dan gepland. Dat gebeurde ook bij de volgende halte in Damme. In Brugge moest gegeten worden. Met een stevige pint erbij.
De terugweg was lang. Heel lang. Om iets voor achten kwamen we terug in Sluis. Net op tijd om het Lintje in ontvangst te nemen.

Die winter duurde bijna drie maanden. Samen met die van 1829 de koudste sinds minstens 1684. En we genoten. Iedereen genoot. Soms reed er een bus, soms ook niet. De Schelde vroor dicht. West-Zeeuws-Vlaanderen was afgesloten van de rest van Nederland. Maakte niks uit. Met dat gevoel waren we ook geboren.

58 jaar later zijn we inmiddels. Echte winters zijn alleen nog maar op tv en in fotoalbums te zien. En dan kondigt de weervrouw sneeuw en vorst aan. Huilend van vreugde vallen mensen in elkaars armen. Eindelijk weer een winter. En jawel, zaterdag 6 januari 2021 begint het te sneeuwen. 's Nachts is er vorst. Zondag blijkt dat de winter door gaat zetten. Maandag is het chaos in Nederland. Treinen kunnen niet meer rijden. Iets met wissels. Alles moet met de hand schoongemaakt worden. Coronaposten gaan dicht. Code rood natuurlijk. Voetbal afgelast. Mijn God. AH brengt geen boodschappen rond. Je moet vooral oppassen dat je niet valt, want dat kunnen de ziekenhuizen er nu echt niet bijhebben. Er worden gipsstraten aangelegd en extra artsen opgeroepen. De Eerste Hulp staat paraat. Kleindochter staat maandagochtend om 07.00 uur op de bus te wachten. Om 07.40 uur gaat ze als een ijsklomp naar huis. Twee bussen laten verstek gaan. Nederland zucht en steunt. Corona, ijs, Elfstedentocht? Jachtsneeuw, ongelukken, dappere zoutstrooiers en sneeuwschuivers.

Vastzittende auto's, kapotte verwarmingen. Basisscholen mogen net weer open, maar de leerkrachten die buiten de plaats waar de school staat wonen, kunnen niet komen. Schaatsen op natuurijs? Nee, ja, misschien. Maar om 21.00 uur gaat de avondklok in. En dan mogen alleen nog gasten van de talkshows op straat zijn. Meestal politici, verkiezingen op komst, die hun ware aard laten zien.
Als straks de "strenge winter” voorbij is, komen er geheid een aantal kamerdebatten. De schuldige staat al vast: Hugo de Jonge.

Freddy Klooté

|Doorsturen

guus langeraert

2021-02-12 21:59:05

D oor jouw beschrijving heb ik mijn tochtjes Sluis-Brugge-Sluis weer dagdromend beleefd. GEWELDIG !!!

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties