Grave

Jaarlijkse speelgoedbeurs Scouting Grave op 9 en 10 november

'Wilt u de spulletjes alvast klaarzetten?'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Tijdens het interview met Rien Krol van de speelgoedbeurscommissie, komen de andere leden van de commissie één voor één binnenstromen. Gelukkig hebben we de meeste zaken al besproken, want de stemming zit er meteen goed in. Het is vanavond de laatste vergadering over de speelgoedbeurs en er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden. “De beurs van vorig jaar was een succes”, vertelt Rien. “Zowel de gekregen spulletjes, de kwaliteit daarvan en het aantal bezoekers was om blij van te worden. Ook de verkoop van de steunbonnen was geweldig. Het leverde een record op in de toen 18-jarige geschiedenis van de speelgoedbeurs van de scouting”. Alle reden dus om op dezelfde voet verder te gaan. (foto: Veerle Koninkx)

“Op zaterdag 3 november komen onze scouts tussen 10 en 16 uur met hun ouders/begeleiders langs de deuren in Grave. Wilt u de spulletjes alvast klaarzetten? We kunnen alles gebruiken. Behalve witgoed, computers en monitoren en knuffels. Alle andere spulletjes nemen we graag mee. Bovendien hebben onze scouts steunbonnen mee, zodat de mensen ook op die manier ons financieel kunnen ondersteunen. We hebben steunbonnen van 1, 3 en 5 euro“.

De twee speelgoedbeursdagen worden op 9 en 10 november gehouden. “Nou ja, dagen”, relativeert de net binnen gekomen Patrick Simons, “op vrijdagavond zijn we geopend tussen 19 en 21 uur. Op zaterdag van 11 tot 13 uur. Vorig jaar heeft Rien al gemeld dat de kwaliteit van de door de inwoners van Grave geschonken spulletjes van zeer grote kwaliteit zijn. Speciaal voor onze afdeling boeken komen diverse bezoekers ook van veraf een kijkje nemen”. De commissie vult elkaar goed aan. Quirien van Koolwijk, oud-bestuurslid, oud-secretaris en nog veel meer oude dingen is nu verantwoordelijke (“In duobaan”) voor het clubhuis “De boerderij”. “De beurs wordt natuurlijk weer in de boerderij gehouden. Maar, let op. De ingang is voor deze gelegenheden aan de achterkant. Naast Dedicon”.

Ook Thomas Toenders is, naast bestuurslid, ook lid van de speelgoedbeurscommissie. Hij weet, als oud-voorzitter van wanten: “We zijn als groep al een tijdje samen. Dat maakt het organiseren een stuk gemakkelijker. Het schema ligt nu in grote lijnen vast en iedereen weet wat hij moet doen”. Oudgediende Noud Hendriks knikt. Het wordt gezellig als alle vingers naar Igor Verbruggen wijzen: “Denk maar niet dat we niet aan verjonging doen. Igor is ons jongste lid van de commissie”, klinkt het. De persoon in kwestie wordt er warempel een beetje verlegen van. Je zou het voor minder als je plotseling als de toekomst van de speelgoedbeurs wordt genoemd.

Scouting Grave
Met Rien had ik vooraf een gesprek over scouting Grave: “Het gaat goed. Het aantal leden blijft vrijwel constant. Al kunnen we voor een aantal groepen nog wel een paar nieuwe scouts gebruiken. We hebben nog steeds de indeling in leeftijdsgroepen: De Bevers voor jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar, de Welpen zijn er voor de jeugd van 7 tot 10 jaar. Verder hebben we nog voor de leeftijd van 10 tot 15 de Scouts en voor jongeren van 15 tot 18 de SheRoMa’s. De Stam is er voor jongeren van 18 tot 23. Wie ouder is kan terecht bij de Plusscouts. We hebben onze vaste basis in de Boerderij. Een mooie ruimte met veel mogelijkheden, die sinds de oprichting in 1939 steeds in gebruik is geweest. De opbrengst van de speelgoedbeurs en de steunbonnen gebruiken we om nieuw en noodzakelijke materialen aan te schaffen en om de contributie zo laag mogelijk te houden. We doen meer dan alleen maar creatief bezig zijn. Samen met de ouders en de vrijwilligers helpen we de kinderen/jongeren op weg naar hun volwassenheid. We zorgen voor een groeiende zelfstandigheid door een afnemende begeleiding”.

Scouting Grave is van oorsprong eigenlijk een watergroep. En dat is men echt nog niet vergeten. Rien: “We hebben vier boten, waarmee in de jachthaven en op de Maas gezeild kan worden. Onder goede begeleiding natuurlijk”.
Scouting Grave is ook regelmatig te zien bij officiële gelegenheden. Zo verleent ze assistentie bij de 4 mei-herdenking en bij de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij de brug. “Dat hoort er ook bij”, vertelt Rien verder. “We zijn onderdeel van de maatschappij en daar spelen we op in. Aan het sociale aspect geven we daarom ook veel aandacht”.

Scouting Grave, een vereniging met traditie, maar met beide benen verankerd in het heden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties