Grave

Willen, moeten en kunnen - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Stress is het verschil, tussen wat je kan en wat je wil. Deze wijze woorden van ene dr. Scherder las ik laatst terloops in een social media-artikeltje. Toen kwam er zo’n moment dat ik even heel hard moest nadenken. Ja, dat gebeurt inderdaad niet vaak (ik hoorde je al denken), maar sindsdien spiegel ik deze woorden aan elke willekeurige stress-situatie die ik tegenkom en verdomd vaak blijkt het te kloppen.

Tijdens mijn loopbaan zijn er wel eens verwachtingen geweest, waar ik niet aan kon voldoen. Maar dat probeerde ik in eerste instantie vakkundig te ontkennen. De naam Ontkenneth was toen wel van toepassing. Mooi voorbeeld was een bedrijf, waar de sfeer behoorlijk commercieel was, en iedereen met een aangeboren gevoel van verkoop en marketing op handen werd gedragen. Daar hoorden ik en mijn anti-talent voor handel niet bij. Ik kon nog geeneens kleedcamera’s aan een sauna verkopen. Toch probeerde ik, al vechtende tegen de bierkaai, mijn aangeleerde verkooptrucjes krampachtig uit op de klanten en het enkele succesje dat ik had, waren de strohalmen waar ik mij steevast aan vasthield. Uiteindelijk mondde dat uit in teleurstelling wat samen met andere factoren tot kwaaltjes leidde, zoals snel geïrriteerd zijn, hartkloppingen, alleen maar aan werk kunnen denken, vermoeidheid en slecht concentratievermogen. Ik wilde meer kunnen, maar ik kon niet meer. Stress dus. Gelukkig is de rust nu wedergekeerd en heb ik die fase achter mij gelaten.


Sindsdien herken ik stressfactoren beter, ook bij anderen. Ik zie veel mensen veel willen. Ja, wordt er dan geklaagd ‘want we moeten zoveel’. Vooral bij jonge ouders is het duidelijk zichtbaar. Maar dan is de vraag, moeten we het echt of willen we het gewoon heel graag. Kijk, voor de meesten geldt, werken moet (lucky bastard als dat niet zo is). Maar moet je echt zoveel werken dat je kinderen elke dag naar de kinderopvang moeten, om maar die mooie aanbouw te kunnen betalen? Of kan je die tijd beter besteden met je kinderen? Gewoon aanwezig zijn is al genoeg trouwens, hoef je niet eens per se naar de kinderspeeltuin. We willen ook dolgraag alle dingen doen die we in het kinderloze tijdperk ook deden. En we willen dat de kinderen zich moeten kunnen ontplooien met sport, muziek en hobby’s. En het huis moet natuurlijk schoon. En de auto gewassen. En de kinderen goed presteren. En de leidinggevende tevreden zijn. En die zachte stickertjes onder de stoelpoten op tijd vervangen, want anders komen er krassen op de parketvloer. En het Senseo koffiezetapparaat regelmatig schoonmaken met natuurazijn, anders komen er van die lelijke kalkresten in het waterreservoir. En… En… En…

Stress is het verschil, tussen wat je kan en wat je wil. Maar misschien is de oplossing dat we gewoon minder moeten willen, om uiteindelijk meer te kunnen.

Kenneth Steijvers 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties