Grave

Een goed idee van thuiszorg BrabantZorg

'Wijkverpleegkundig spreekuur voor heel Grave'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Ze zijn best een beetje trots op wat er vanaf 7 februari wekelijks in Catharinahof staat te gebeuren. Verpleegkundigen en teamleiders van de thuiszorg van Brabantzorg, Annemarie Wijnands (25) en Ingrid Noteboom (44), weten dat ze met dit nieuwe initiatief veel mensen met vragen en twijfels kunnen helpen. Door allerlei veranderingen in wetgeving en uitvoering daarva,n zijn veel mensen de weg even kwijt in zorgland. Hoe kom ik bij de goede hulp voor mij? Aan wie kan ik om advies vragen? Wat gaat me dit kosten? 

In hun dagelijks werk komen Annemarie en Ingrid nogal wat mensen tegen die “op het randje” zitten. Aan de grens van wat ze zelf nog kunnen om het leven nog de moeite waard te laten zijn. “Dit gratis spreekuur op dinsdagmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur kan voor veel mensen antwoorden geven op nijpende vragen. En als de mensen niet meer zelf naar Catharinahof kunnen komen, kunnen ze (laten) bellen en dan komen we naar hen toe. Geen probleem. De zorg voor de medemens is ons vak, dat we nog steeds met veel plezier uitoefenen”, verduidelijkt Annemarie.
Annemarie Wijnands komt uit Maastricht. Ze deed de opleiding voor doktersassistente, maar vond dat ze daarmee te ver van de patiënt weg stond. Daarom volgde ze de opleiding HBO-V, die haar dicht bij de mensen bracht. Haar collega Ingrid Noteboom is geboren in Wijchen en getogen in Grave. Ook zij deed de opleiding HBO-V. Beiden zijn teamleider van een groep van ongeveer tien verpleegkundigen in de thuiszorg. Ook werken ze zelf in het rooster van thuisbezoeken mee. Hun cliënten wonen in appartementen in Catharinahof of in Grave, Velp, Escharen en Gassel.

Zorg op maat
Ingrid: “Om zeven uur ’s morgens beginnen we met onze zorgverlening. We zijn met het hele team wat vroeger om tijdens een kopje koffie even bij te praten. Er is een korte briefing en daarna nemen we de dag door. Ook ’s avonds na de late dienst wordt nog vaak geëvalueerd. De thuiszorg heeft verschillende routes tussen zeven uur ‘s morgens en elf uur ’s avonds, met in totaal 65 cliënten. Annemarie en ik kijken bovendien hoeveel zorg iemand nodig heeft. Die zorg kan bestaan uit douchen, wassen, aankleden, medicatie, wondzorg en ontbijt. ’s Avonds is alles meer gericht op het slapen. Maar elke cliënt is uniek en we geven zorg op maat. Hoe we aan die mensen komen? Huisartsen, ziekenhuizen of de mensen zelf, soms ook familie, nemen contact op met Brabantzorg. Dan gaan wij op gesprek bij de mensen thuis. We hebben geleerd om gerichte gesprekken te voeren om zo bij de echte hulpvraag te komen. Soms ontdek je ook nog andere noden. We kijken verder dan waarvoor we komen. Niet alleen maar voor die ene wond, maar we kijken naar de totale mens. Gesprekken zijn heel belangrijk, ook als iemand al in het traject van verzorging zit. Want wie zijn wij om te bepalen hoe vaak iemand onder de douche moet. We houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van onze cliënten”, vertelt Ingrid met een enthousiasme dat menig krantenverhaal over de ellende in de zorg weerspreekt. “Ja, maar dit doe ik graag. Hierin ligt mijn hart.”

Wijkverpleegkundig spreekuur
Vanaf 7 februari dus kan iedereen die met vragen of zorgen zit terecht in de Wijkpost, op de begane grond aan de Baronesstraat in Catharinahof. Annemarie: “Je hoeft geen afspraak te maken. Kom gerust langs met al je vragen. Ben je ergens onzeker over? Kom langs. We geven je alle informatie die je nodig hebt. Over alle zaken die met zorg te maken hebben. We hebben diverse lijnen naar huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist. Familie meenemen? Goed zo. We geven alle informatie over de start van verzorging thuis bijvoorbeeld. Dat is ook de reden dat dit spreekuur er komt. We hebben gemerkt dat er zoveel mensen vastlopen, of niet de juiste weg weten. Of ook niet zeker zijn of ze wel hulp willen. Daarom is de familie altijd van harte welkom. We willen laagdrempelig zijn. Het gaat ons om de mens. Zijn welbevinden.”
Vaak zijn mensen ook onbekend en soms angstig over de kosten. Ingrid: “Dan kan ik nu alvast zeggen dat het spreekuur gratis is, maar ook dat als uit onze adviezen een indicatie komt, de zorgverzekering 100 % vergoedt. Bovendien valt het ook niet onder het eigen risico. Heb je twijfels over wel of niet naar een spreekuur komen? Gewoon doen. Het kan soms heel veel narigheid besparen.”

Wie meer vragen heeft kan informatie aanvragen bij Annemarie Wijnands (06-22787936) of Ingrid Noteboom (06-23057009). Zij geven u met alle enthousiasme antwoord op uw vragen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties