Grave

Historisch Spektakel Grave

Wie draagt de mooiste molensteenkraag op 4 en 5 april?

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Willem van Oranje heeft zaterdag 1 februari zijn handgemaakte zwaardtas in ontvangst genomen. Mark van Tuijn, ambachtelijk schoenmaker in Grave, heeft er uren werk in zitten. Het omhulsel met goudkleurig draad en de zwaardtas met buikriem was om te maken nog niet het probleem. De uitdaging zat hem in het bedenken van hoe het er ooit heeft uitgezien. Van Tuijn: "Je moet terugvallen op een techniek die nu niet meer gangbaar is". De overhandiging van de zwaardtas vormde de opmaat voor het Historisch Spektakel op 4 en 5 april in Grave. (foto: Pieter Smits)

Willem van Oranje heeft van Mark van Tuijn, ambachtelijk schoenmaker, zijn zwaardtas gekregen voor de festiviteiten op 4 en 5 april. (foto: Pieter Smits)

Dit jaar staat het spektakel in het teken van het tijdbeeld 1551 en 1674. Anna van Buren (geboren op het kasteel van Grave) en Willem van Oranje, gespeeld door Leonie en Anthony Peeters, zijn in de buurt van de Hampoort te bewonderen. Markies Noël Bouton De Chamilly en zijn aartsvijand Carl von Rabenhaupt zijn in gevecht aan de Maas. Chamilly en Von Rabenhaupt worden vertolkt door Jos Derksen en Jos Keijzer. Overal in het carré van het centrum zijn er activiteiten, passend in het uitgebeelde tijdsbeeld. Op zaterdagavond is er een gevelconcert op het Visioterrein.

Tal van organisaties en burgers van Grave zijn in de organisatie betrokken. Stichting 0486-productie met het motto “vrijwilligers voor Grave” en de figuranten die meewerkten aan Cider White zijn gevraagd hun steentje bij te dragen. Peter Linders neemt de totale coördinatie op zich. Leo Burgers, bekend van eerdere edities, zit in de organisatie vanuit de Cloveniersgilde. Promotie Grave en het CentrumManagement Grave denken mee en doen mee.

Dit jaar is er extra aandacht voor de kleding. De kleding van Willem en Anna is gemaakt door Hannie Burgers en Ans Vos. Ze zijn kringloop- en stoffenwinkels afgelopen om het juiste materiaal te pakken te krijgen. In het historisch stadhuis verkopen ze straks passende kleding. De Educatiegroep van het Graafs Museum zal scholen benaderen. Kinderen worden dit jaar uitgedaagd een “molensteenkraag” te maken en te dragen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties