Grave

Graafse Moni Raulf, social panorama consulent

'Wie ben je? Wie wil je zijn?'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Moni Raulf is 47 jaar geleden in het Duitse Marl geboren: “Na mijn studie in het voortgezet onderwijs ben ik op het gemeentehuis in mijn geboortestadje gaan werken en heb ik een administratieve opleiding gevolgd. Dat werk was niet mijn ding. Sterker nog, het was een nachtmerrie. Ik nam ontslag en na een rondgang door Spanje met mijn tentje begon ik aan mijn oorspronkelijke beroepswens: psychologie. Dat werd gecombineerd met een andere hobby, de taal. Samen werd dat een studie logopedie. Dat betekende verhuizen naar Bochum en ik werd een echt Ruhrgebiedkind: hart op de tong, verbondenheid, vallen en opstaan en vernieuwen. Steeds maar weer vernieuwen. Na mijn studie ben ik door een relatie in Nederland terechtgekomen”.

“Het was niet makkelijk in Nederland”, verzucht Moni, “ik sprak de taal niet en mede daardoor was het lastig om werk te vinden. Ik ging in Arnhem wonen en driftig aan de slag met de taal. Ik wilde zo graag de Lama’s, die toen populair waren, snappen, om net als de Nederlanders erom te kunnen lachen. Mijn eerste baan was teamleider bij een elektronische klantenservice in Enschede. Van daaruit vertrok ik naar Nuon in Arnhem en volgde een managementcursus. Daar kwam het voor het eerst tot de vraag: hoe wil ik als leidinggevende zijn? Ineens had ik een team en ook targets die gehaald moesten worden. Het was pittig en leuk. En ook goed voor het werk dat ik nu doe. Ik leerde er dat niet iedereen hetzelfde was en iedereen zijn eigen aanpak nodig had. Ook leerde ik er luisteren. Omdat ik de persoonlijke ontwikkeling van mijn team voorop stelde haalden we ook nog eens de beste resultaten”. Maar weer ging ik terug naar Duitsland.
De liefde bracht me terug in Nederland. Ik ging samenwonen in Grave en voelde me er al snel helemaal thuis. Ik deed de opleiding NLP (Neuro-linguïstisch Programma) en werd Sociaal Panorama Consulent”.

Sociale panorama
Moni: “Laat ik beginnen met uit te leggen wat het sociaal panorama is. De meeste moeilijkheden en problemen ontstaan in tussenmenselijke relaties. Het sociaal panorama is een model dat het probleem zichtbaar maakt en mogelijkheden biedt om dat probleem eenzijdig op te lossen. Het eenzijdig verbeteren van relaties en het oplossen van problemen werkt, omdat de verandering van een persoon een andere interactie tot gevolg heeft. Het sociaal panorama leidt tot duurzame resultaten in het werken met zowel teams als individuen. Elke persoon ontwikkelt in de loop van zijn leven een soort innerlijke kaart van sociale contacten. Het begint bij de ouders en gaat verder bij grootouders, andere familieleden, buren, vrienden, collega’s, enz. We plaatsen onbewust al deze sociale contacten op onze sociale kaart. Op deze kaart geven we elke persoon, soms zelfs huisdieren of dingen, een locatie. Soms is deze dichter bij onszelf, soms verder weg. We wijzen eigenschappen en vaardigheden toe aan die personen: we creëren dus een beeld van hoe iemand eruit ziet en wat voor mens hij is. Maar, het is niet de realiteit, maar een soort dubbelganger van de echte persoon. Het is hoe we deze persoon zien en waarnemen. Dit is het sociale panorama. Iedereen heeft het en het is geheel onbewust”. Moni kijkt me aan: “Ben ik zo helder?” Ik lach omdat ik van te voren heb gezegd dat ze niet te veel in vaktermen moet praten. “Ga door”, zeg ik, “ik ben nieuwsgierig”.

Dan gaat het richting interactie van personen. Hoe we de ander zien en daarop reageren. Dat kan goed uitpakken maar ook voor problemen zorgen. En over die problemen heeft Moni haar studie gedaan: “Door die personificaties kan het gebeuren dat we in moeilijkheden komen. Dat we ons minder belangrijk gaan voelen. Misschien wel helemaal onbelangrijk. We ons niet gezien voelen. Niet goed genoeg vinden. Geen “nee” durven zeggen, een nieuwe collega niet uit durven nodigen. Noem maar op. Omdat we bang zijn om bijvoorbeeld iemand teleur te stellen. Dit is heel in het kort een overzichtje waar mensen tegenaan kunnen lopen en hoe het sociaal panorama dit zichtbaar maakt en mogelijkheden biedt om dingen permanent te veranderen. Indicaties zijn bijvoorbeeld conflicten, emoties als woede en frustratie, problemen met eigenwaarde, met autoriteit of het vastzitten in bepaalde gedragspatronen”.

Contact
Wie zich in bovenstaande uitleg van Moni herkent en wil veranderen kan een afspraak maken. Wie dat in augustus of september doet betaalt geen 150, maar 75 euro voor een intakegesprek. Je kunt Moni Raulf bereiken op 06-294 983 66. Of kijk voor meer informatie op www.monikaraulf.eu

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties