Grave

Duurzaam verwerkt bermmaaisel als agrarische bodemverrijker

Wethouders openen bokashi-kuil in Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Bij de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert komt ieder jaar een grote hoeveelheid slootveegsel en boomblad vrij. Dit wordt nu naar een erkende verwerker gebracht. Dit materiaal zou na een bewerking tot bokashi ook direct als duurzame bodemverbeteraar kunnen worden verwerkt op landbouwgronden en in gemeentelijke plantsoenen. Op vrijdag 29 maart openden de wethouders Gerard Stoffels, Jos van den Boogaart en Rick Joosten een kuil met bokashi op de gemeentewerf in Grave. (foto's: Marco van den Broek)

Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem.
Anders dan bij composteren, werken Bokashi-kuilen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer 10 weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het uitgereden worden over het land. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.

Als proef is er boomblad van de gemeenten Cuijk, Mill en Sint Hubert, en slootveegsel van de gemeente Grave, verwerkt tot bokashi.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties