Grave

Open brief aan Graafse bevolking

Wethouder Rick Joosten betuigt spijt na overtreden coronaregels

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De Graafse wethouder Rick Joosten werd vrijdag 24 april door twee BOA's op de vingers getikt nadat hij de RIVM-richtlijnen in het kader van de coronacrisis had overschreden. In een open brief aan de Graafse bevolking betuigt hij spijt.

Geachte inwoners van Grave,

Recent is er in mijn persoonlijke levenssfeer iets voorgevallen. Inmiddels heb ik hierover aan mijn collega's in het college en de gemeenteraad uitleg gegeven. Tegelijkertijd heb ik aan hen mijn excuses aangeboden. Ik vind het echter belangrijk dat ook richting u als inwoner van onze gemeente te doen.

​​​​​​​Het gaat om een voorval in relatie tot de coronacrisis, een crisis die veel van u direct of indirect raakt. Dat maakt het extra pijnlijk. Wat is er gebeurd? Op vrijdag 24 april organiseerde ik thuis een barbecue. Daarvoor had ik drie gasten uitgenodigd, keurig op anderhalve meter afstand, een en ander zoals voorgeschreven door het RIVM. Echter, na enige tijd vertrok een van de gasten waarna vervolgens drie nieuwe gasten zich meldden. Deze heb ik toegelaten, me er op dat moment onvoldoende van bewust dat daarmee de richtlijnen van het RIVM inmiddels wél werden overschreden.

Na een melding uit de buurt zijn bij mijn woonadres twee BOA's verschenen die mij er terecht op gewezen hebben dat ik in overtreding was. Uiteraard heb ik direct gevolg gegeven aan hun waarschuwing en ik heb mijn gasten meteen naar huis gestuurd. Daar was het voor de BOA's mee afgedaan. Conform landelijk beleid: eerst waarschuwen.

Voor u als inwoner zou het daarmee zijn afgedaan, voor mij als wethouder ligt dat anders. Ik heb het voorval zaterdag 25 april direct gemeld bij de burgemeester in zijn hoedanigheid als portefeuillehouder openbare orde. Vervolgens heb ik dit voorval – zoals gezegd – op dinsdag 28 april gemeld in het college. Daar heb ik mijn excuses aangeboden.

Als wethouder, nota bene portefeuillehouder gezondheidszorg en maatschappelijke zorg, had dit niet mogen gebeuren. Zonder mijzelf daarmee vrij te willen pleiten geeft deze gebeurtenis aan hoe gauw onachtzaamheid kan leiden tot overtreding van de regels. Een leermoment want met mijn ondoordachte handelen heb ik me niet gehouden aan de richtlijnen van het RIVM. Het zal niet meer gebeuren. Naast het melden en aanbieden van excuses in het college en aan de gemeenteraadsleden wil ik dat via dit ingezonden stuk, ook aan u, inwoners van Grave, doen.

Als wethouder had ik beter op moeten letten, me aan de regels moeten houden en zelfs een voorbeeldfunctie moeten hebben. Dat is niet gebeurd en dat betreur ik ten zeerste.

Rick Joosten

|Doorsturen

R van Mil

2020-04-30 19:50:08

Hier worden dan wel meteen de boa's op afgestuurd, maar op herhaalde meldingen van groepjes hangjeugd van +-15 man sterk word niet gereageerd. Beetje jammer.

Jan Opsteegh

2020-04-30 19:53:25

Mooi gebaar Heer Joosten, je mag van geluk spreken, want algemeen is bekend dat de tijd van waarschuwen voorbij is. Dus een boete was wellicht op zijn plaats geweest. Maar ja, dit is de "kracht"van de Boa's in Grave. Maar hadden de buurt bewoners ook niet beter als goeie buren je eerst kunnen waarschuwen voordat ze handhaving gaan bellen. Een oud spreekwoord is: Een goeie buur is beter als een verre vriend.

TheaV

2020-05-01 11:01:24

Tja, onze wethouder moet toch echt aan de lijn denken en minder eten. Hij was zo goed op weg...

Louis Sparidans

2020-05-01 12:15:33

Wat is er waar van het gerucht, Rick, dat enkele deelnemers aan jouw BBQ, ook tot het College resp. de gemeenteraad behoorden? Allemaal boter op hun hoofd?
Als het gerucht NIET WAAR is, ontken het dan snel Rick, voordat het een eigen leven gaat lijden!

Ruger Jans

2020-05-01 19:02:20

Aan een ambtenaar worden in het algemeen strengere eisen gesteld waar het gaat om correct gedrag in vergelijking met een 'normale' werknemer. Men zegt ook wel dat een ambtenaar een voorbeeldfunctie vervult. Als u ambtenaar bent, worden er aan u dan ook hoge eisen gesteld waar het gaat om integriteit. 

Als ambtenaar bent u verplicht om de uit uw functie voortvloeiende plichten nauwgezet en ijverig te vervullen en dient u zich te gedragen, zoals van een goed ambtenaar verwacht mag worden. Doet u dit niet, dan spreekt men in het algemeen van plichtsverzuim.

Jan Opsteegh

2020-05-01 19:54:02

Als het gerucht op waarheid berust is er door de gasten en Rick in ieder geval goed geluisterd naar de woorden van Burgemeester Roolvink:  

"Samen zijn we sterk en kunnen we deze crisis aan". Rick heeft de BBQ niet voor zichzelf alleen gehouden.

Het ergste vind ik nog dat tijdens de laatste raadsvergadering door de coalitie en college als prioriteit werd gesteld dat de gezondheid, welzijn en veiligheid van de inwoners en ondernemers van Grave alle aandacht en steun verdiend. Nou Chapeau!  Ik vraag me af of het BBQ pakket ook door een Graafsche ondernemer is geleverd? 

Rick Joosten

2020-05-02 11:29:18

Er waren geen leden van het college noch de gemeenteraad aanwezig.

Louis Sparidans

2020-05-02 15:28:12

Prima Rick. Ik vertrouw erop dat het waar is wat je schrijft.

Mien

2020-05-03 23:10:57

Vandaag liepen  2 mensen  van ongeveer 25 jaar,  met 2 honden op het fietspadvan  de PvW straat. LANGS elkaar maar opzij gaan,  en ruimte maken voor de 1.5 meter regel voor de  tegemoetkomende fietser, echt niet.

Echte Jong en Lui. 

Groet Mien is@ live

M.

2020-05-08 11:20:34

Ach Mien, ik ben een vrouwelijke veertiger die zich af en toe ergert aan de "kwetsbare" ouderen in mijn omgeving die volop op pad zijn (onder meer naar tuincentra) en bijkans bovenop elkaar staan en zitten te buurten. Ze lijken me niet dementerend en bij het volle verstand, dus moet het juist interpreteren van voorschriften en het inschatten van wat anderhalve meter is tot de mogelijkheden behoren.

Domheid en egoïsme zijn, kortom, niet leeftijdsgebonden. Ik leg het maar naast me neer, haal een paar keer diep adem en hoop er het beste van. Bovendien ben ik zelf verre van perfect.

Succes met het leven in lastige tijden!

nico degen

2020-05-08 11:38:34

Het coronavirus is onveranderd en precies zo gevaarlijk als in het begin, toen Nederland getroffen werd. We hebben geen vaccin of andere medicijnen die het virus doden. En toch wil het kabinet de lockdown verminderen, maar heeft geen idee of dit wel kan. We zullen het moeten afwachten zegt de regeringswoordvoerder, immers nog langer wachten schaadt de economie te erg. Zo uitgelegd is het dus een een wikken en wegen tussen het aantal doden die er nog vallen en de economische schade. Een onmogelijke keuze waar we alleen de 1,5 m. afstand van elkaar tegenover kunnen stellen. De bereidheid om zich aan de 1,5 m. afstand te houden zal steeds meer af nemen zodat bij de tweede besmettingsgolf alles weer van voren af aan begint. Mijn vrouw en ik zullen de komende weken zoveel mogelijk thuisblijven en de afstandsregels blijven respecteren. Een regeringsbesluit op basis van letterlijk niets genomen volgen wij nog niet, voor onze eigen veiligheid.

Nancy

2020-05-08 14:37:22

Degen zoals gebruikelijk weer negatief. Altijd hetzelfde liedje.

nico degen

2020-05-08 15:50:40

Wel beste Nancy als jij denkt dat dit negatief is, hou dan geen afstand en blijf niet thuis. doei doei.

Goof

2020-05-08 16:24:42

Volgens mij is de onderbouwing voor voorzichtig terug naar het nieuwe nu net iets anders dan u hier uiteens zet mr. Degen. Zoals zo vaak  altijd open voor een eigen onderbouwing die uit eigen duim gezogen is..? Maar het is fijn te horen dat u en uw vrouw vooral binnen blijven! Veilig voor u en de uwen en een zegen voor ons :-D

nico degen

2020-05-08 16:55:17

Er zijn inmiddels in diverse landen tweede besmettingsgolven uitgebroken. er is geen sprake van een inhoudsloze onderbouwing u kunt het gewoon op het internet vinden. De beste specialisten waarschuwen overheden dringend voor een te vroege openstelling al is die maar klein, van de lockdown. Blijf vooral gezond A. Goof.

Goof

2020-05-08 18:42:45

Betreft waarschijnlijk landen die in totale lockdown zijn geweest..? Dat krijg je als er géén immuniteit is opgebouwd en daar heeft ons land dus wel voor gekozen... Geen vergelijk mogelijk dus!

nico degen

2020-05-08 22:38:33

Lees je A. Goof eigenlijk de berichten in de media wel. Er is nergens immuniteit opgebouwd. Bovendien kun je voor de tweede maal corrona krijgen. Blijf thuis en op 1.6 m. afstand. dan blijf je corronavrij.

Jan Opsteegh

2020-05-09 11:29:10

Even terug naar oorspronkelijk artikel van Rick Joosten.

Ik lees in de Gelderlander van 9-mei een artikel over uitgedeelde boetes tijdens de coronacrisis. In Duiven zijn 5 jonge dames beboet voor ieder een bedrag van €390,- omdat ze met 5 vriendinnen hadden afgesproken op een openbare plek. Dit was voor hun ook de eerste keer dat ze in contact kwamen met Boa's. Maar die konden niet alleen maar een waarschuwing geven. Reden darvoor was dat de Boa's het niet konden uitleggen aan hun baas en de Burgemeester. Gevolg is dat 5 jonge meiden nu met een strafblad zijn opgescheept wat gevolgen kan hebben voor hun toekomst.

Dus Rick nogmaals je hebt geluk gehad, en ik ben beneieuwd hoe de uitleg van de politie is geweest aan de Burgemeester? En ja een Wethouder met een strafblad is ook al zoiets.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties