Grave

Wetenschap - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Nadat staatssecretaris Blokhuis ons eerder al zijn wil wilde opleggen om te stoppen met roken, alcoholhoudende en zoete dranken te vermijden, een frietje of frikandel speciaal links te laten liggen, alle heerlijke zoetigheden wegzette in het verdomhoekje, is nu het lezend deel van de bevolking aan de beurt.

Als het aan de staatssecretaris van Volksgezondheid ligt stopt het bedrijf Bol.com met het promoten en verkopen van boeken met titels als 'Vaccinaties doorgeprikt' en 'Wat je niet verteld wordt over vaccinaties'. Volgens Blokhuis zijn dit boeken die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. En de overheid, het ministerie van Blokhuis in dit geval, heeft zoveel geïnvesteerd in reclame vóór vaccinaties dat hij deze boeken contraproductief vindt. “Die gaan 180 graden de andere kant uit.”

Daar schrok ik van. Kijk, of iemand zijn kinderen wel of niet laat vaccineren voor wat dan ook, is een individuele beslissing. Dacht ik. De staatssecretaris wil deze boeken, die tegen zijn beleid ingaan, gewoon verbieden. Nu wordt dat verbieden best wel moeilijk en Bol.com vindt het gelukkig niet haar verantwoordelijkheid om een boek als goed of fout te bestempelen, maar alleen al het idee. In een 'vrij' land als Nederland boeken willen verbieden is gewoon belachelijk.
Eén van de meest verkochte boeken is de bijbel. Dat weet de gereformeerde Blokhuis als geen ander. In die bijbel staan allerlei verhalen. Er is nog nooit iemand geweest die de inhoud van de bijbel wetenschappelijk heeft bewezen. Rond 1500 werden in het Engels vertaalde bijbels zelfs verbrand. De vertaler kreeg de doodstraf. Tegenwoordig heb je bijbels in alle maten en talen. De katholieke kerk die jaren alleenheerser was wat de uitgaven van de bijbel betreft, houdt zich tegenwoordig bescheiden op de achtergrond. Voor Blokhuis is de bijbel van grote betekenis in zijn leven. En dat mag. Waarom niet? Maar dat hij, uitgerekend hij, zich dan druk gaat maken over wat anderen lezen of willen lezen, is te zot voor woorden.

Maar hij heeft wel een voorstel. Als Bol.com de boeken niet van de site wil halen, dan zou het in ieder geval goed zijn om aan te geven dat deze 'anti-vaxxboeken' niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Echt waar. Trek dit door naar de bijbel. Als je dit leest, ga je ook zijn andere acties ten aanzien van roken, drinken, snoepen, snacken, in een ander daglicht zien. Een overheid mag best voor zijn inwoners zorgen. Graag zelfs. Een aanradertje. Maar zich bemoeien met wat we willen lezen, is net een stap te ver. Een grote stap.

Straks mogen we de Donald Duck niet meer lezen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties