Grave

'Welzijn Ouderen Grave stopt als bezuinigingsvoorstel gemeente wordt aangenomen'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De Stichting Welzijn Ouderen Grave (WOG) stopt met haar werkzaamheden wanneer het bezuinigingsvoorstel van de gemeente wordt aangenomen. Dinsdag 2 maart vergadert de auditcommissie van de gemeente over de herstelbegroting voor de periode 2021-2024. Een week later neemt de gemeenteraad hierover een besluit. "Als het bezuinigingsvoorstel dat op tafel ligt wordt aangenomen, zullen de subsidies zeer fors worden gekort voor diverse maatschappelijke organisaties. Dit raakt de stichting Welzijn Ouderen Grave en een aantal andere organisaties meer dan gemeen hard. Nu het financieel onmogelijk wordt het werk voort te zetten, zien we ons genoodzaakt de stichting te ontbinden als het plan wordt aangenomen", zo luidt het ultimatum dat het bestuur van WOG stelt.

Door het voorgenomen subsidiebeleid van de gemeente Grave dreigt WOG voor de tweede keer in drie jaar tijd ruim de helft van het budget kwijt te raken. "Hierdoor wordt het onmogelijk om de bestaande activiteiten voort te zetten, terwijl deze nog in opbouw zijn. Dit is een regelrechte ramp voor de meest kwetsbaren onder de senioren in Grave, Escharen, Gassel en Velp", stelt het bestuur van WOG. "Regelmatig komen bij ons team de meest schrijnende meldingen binnen: gezondheidsproblemen, eenzaamheid en verwaarlozing, ondervoeding. Het vangnet wordt nietsontziend onder deze mensen vandaan getrokken. Verder betekent het voorgestelde bezuinigingsbeleid mogelijk de nekslag voor soosmiddagen, sport- en dansactiviteiten voor ouderen in de gemeente Grave, de vereiste opleidingen van vrijwillige ouderenadviseurs en tal van andere activiteiten. De gemeente Grave verlengt hiermee de lockdown van senioren voor onbepaalde tijd."

Het bestuur van de stichting ervaart de nieuwe bezuiniging als teleurstellend na alle inzet van de afgelopen jaren. "In de afgelopen maanden is juist in zeer nauw overleg met ambtenaren van de gemeente Grave een degelijke begroting opgesteld voor het werk van de stichting in 2021. Iedereen is het er over eens dat na het rampzalige coronajaar sociale activiteiten en het welzijnswerk voor ouderen weer voortvarend moeten worden opgepakt. Door de gezamenlijke plannen gaat nu een dikke streep. Reserves die zijn opgebouwd in het opstartjaar 2019 en het coronajaar 2020 worden namelijk door de gemeente teruggevorderd. Het gemeentebestuur heeft de subsidie voor 2021 ondertussen nog niet toegekend. Per saldo wordt het hiermee de stichting onmogelijk gemaakt om haar activiteiten nog voort te zetten, laat staan nieuwe initiatieven te ontplooien."

'Enorm verdrietig'
Het bestuur van Welzijn Ouderen Grave noemt het 'enorm verdrietig' voor de meer dan tachtig vrijwilligers en circa 3.000 senioren in Grave dat zij 'worden meegesleurd in de financiële ondergang van de gemeente Grave'. "Maar helaas is het onmogelijk om voor minder dan het salaris van één ambtenaar het ouderenbeleid te realiseren voor heel Grave, Escharen, Gassel en Velp."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties