Grave

Wees alert bij het tanken in het buitenland

Door Rik Snuiverink van Outreach-service

Wordt benzine nu “Gasolina” of “Gasoleo” genoemd?

Op vakantie in het buitenland is oplettendheid geboden bij het bijtanken van uw auto. De namen voor de verschillende soorten brandstof zijn nergens binnen Europa hetzelfde. Net over de grens in Duitsland kan er al enige verwarring ontstaan tussen de twee loodvrije benzine soorten. De term “Super” die in Nederland voor Euro98 benzine gebruikt wordt, staat bij de Duitsers op de pompen voor Euro95 benzine. In landen als Portugal en Spanje is nog meer voorzichtigheid geboden. Daar wordt benzine “Gasolina” genoemd en heet diesel “Gasoleo”. Een kleine verspreking kan aanzienlijke schade aanrichten aan uw motor. In Wit Rusland zult u zich echt goed moeten laten informeren voordat u “прэміум” of “дизельного” in de tank gooit.

Onderaan dit artikel vindt u een tabel met een overzicht van de benaming voor brandstof in alle EU landen. Het is ook handig om in het buitenland een tankpas te gebruiken. Door alleen te tanken bij pompstations die op het netwerk zijn aangesloten, zit u vrijwel altijd goed. Gegevens van uw voertuig bevinden zich in het systeem, waardoor de pompbediende de juiste brandstof kan bijvullen.

Benzine in een dieselvoertuig getankt, of omgekeerd
De meest schadelijke manier van verkeerd tanken is het vullen van benzine in een dieselauto. Oudere dieselmotoren zonder directe injectie verdragen soms nog een hoeveelheid benzine. Moderne dieselmotoren zijn echter allergisch hiervoor. Heeft u nog niet gestart na het verkeerd tanken, dan kan het aftappen van de brandstof uit de tank voldoende zijn. Als de benzine zich al in de leidingen bevindt, zal reiniging van de hele injectie noodzakelijk zijn. Dit is een prijzige operatie.

Het is gelukkig een stuk moeilijker om diesel in een benzinevoertuig te tanken. Dit komt omdat het bredere mondstuk van een dieselpomp vaak niet past in de smallere vulhals van auto’s die op benzine rijden. Als er toch diesel in het brandstofsysteem terecht komt, hoeven de tank en de leidingen niet leeggepomt te worden. Maar, de motor zal niet lekker lopen totdat alle diesel verbrand is.

Euro95 i.p.v. Euro98 getankt
Het is niet ideaal maar beslist geen ramp wanneer u in het buitenland Euro95 benzine en Euro98 (Super) benzine per ongeluk door elkaar haalt. Het getal geeft slechts het octaangehalte van de brandstof aan. Moderne motoren hebben klopsensoren zodat ze zich makkelijk aan beide benzine kwaliteiten kunnen aanpassen. Bij een eenmalige vermenging hoeft u ook niets te veranderen aan het onderhoudsschema van de auto. De mix kan wel zorgen voor een lichte toename van het brandstofverbruik.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties