Grave

Webcam - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Een nieuwe hobby in huize Klooté. Live webcams bekijken. Met als voorlopige favoriet de webcam op de Dam in Amsterdam. Zomaar gevonden op YouTube. Nou, dat was woensdagavond 8 mei na het drama van Ajax in de Arena meteen overschakelen naar de Dam.

En jawel, het publiek stroomde er toe. Maar ook de politie. In aantallen zoals ik het nog niet eerder heb gezien. Tientallen politieauto’s, busjes van de ME. Loslopende agenten. Al dan niet te paard of vergezeld van een hond. De cam draait en laat ook twee cafés zien die in bezit waren genomen door supporters van de Spurs. De toeschouwers kwamen met hetzelfde doel als waarom wij keken: rellen. En dat viel mee/tegen. De politie macht had het zaakje goed onder controle. Een paar vechtjassen werden in busjes afgevoerd. Wat me het meest is bijgebleven is die massale troepenmacht. Het leek wel alsof er een staatsgreep gaande was. Onvoorstelbaar eigenlijk. Zoveel beveiliging, voor een voetbalwedstrijdje. De tijd van balletje trappen is voorgoed voorbij.

Elders in het land krijgt de plaatselijke bevolking van diezelfde politie het advies om ook camera’s op te hangen. Niet om naar de Dam te kijken, maar om een stelletje jonge criminelen, uit veilige landen in Noord-Afrika (Marokko en Algerije), met een voorlopig verblijfplaats in het plaatselijk asielzoekerscentrum, op film op te nemen. Een stel criminelen van het AZC Overloon die tuinen en huizen insluipen, inbraken plegen en de bevolking een vreselijk onveilig gevoel geven. De politie lijkt net zo radeloos als de omwonenden van het centrum. “Neem maar een hond, en plaats een hoge schutting”. De overheid kan ook niets: “Terugsturen van die criminelen is lastig door allerlei internationale verdragen”. “Opsluiten is lastig door het probleem van bewijslast”. Dus worden de inwoners opgeroepen om dan maar zichzelf te beschermen. “Omdat het lastig is”.

In Ter Apel wordt buslijn 73 geterroriseerd door landgenoten van eerdergenoemde bendes criminelen. Normaal busvervoer is niet meer mogelijk omdat passagiers noch chauffeurs zich nog veilig voelen. Voor terug naar eigen land sturen of in de bak slingeren, zie het eerste deel hierboven. “Lastig”. De busmaatschappij is bang voor het materiaal en zijn chauffeurs, de passagiers voor hun leven. Staatssecretaris Harbers grijpt in: Er worden speciale pendelbussen ingezet voor de groep criminele asielzoekers. De bussen zullen door een andere organisatie dan de busmaatschappij bestuurd worden”.

Nu zijn we in Nederland erg voorzichtig met woorden als het over asielzoekers gaat. Meestal is dat terecht. De echte vluchtelingen hebben hun rust nodig om te bekomen van alle traumatische ervaringen. Maar dit soort boeven moet weg. Zo snel mogelijk. Lastig? Nou, dan maak je het maar makkelijk. Opgehoepeld. En neem dan ook meteen die bezetters van de varkensboerderij in Boxtel mee.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties