Grave

Kempo Grave verder onder de naam Shaolin Kempo Grave

'We zijn sportclub van het jaar van Grave geworden'

Door Freddy Klooté

GRAVE - René Hegeraat steekt het niet onder stoelen of banken: “Het is een jaar met pieken en dalen geweest. Een onverkwikkelijk verschil van mening met een oud-hoofdleraar en een oud-leerling dreigde ten nadele van de Flying Dragons te ontsporen. Daarom hebben Remco Mulder en ik besloten om onder de naam Shaolin Kempo Grave verder te gaan met alle bekende activiteiten. Gelukkig zijn de leden met ons meegegaan en loopt alles weer op rolletjes. De trainingsaccommodatie in ’t Dorpshuus in Escharen is als vanouds weer druk met de trainingen. Voor de ongeveer 40 leden is er niets veranderd aan het plezier dat ze met hun sport beleven.

“Een piek was zonder meer de verkiezing van sportclub van het jaar van de gemeente Grave. Wethouder Rick Joosten komt vanavond de daarbij horende plaquette onthullen. Het is een wedstrijd die georganiseerd is door bekende namen. NOC-NSF, Kunstbende, Rabobank en het Algemeen Dagblad. In elk dorp en stad werd een sportclub gekozen”, vertelt een blije René Hegeraat. De man die in Grave al 35 jaar met Kempo bezig is: “Ik vind het zo’n mooie sport. Er is respect voor elkaar. Conditioneel vraagt het best veel. Na een training kun je je shirt uitwringen”.

Sportclub van het jaar
“We hebben onze deelname aan de leden kenbaar gemaakt en gevraagd of ze op onze club wilden stemmen. En natuurlijk mochten ook familieleden en vrienden en vriendinnen op ons stemmen. Er was een speciale site waarop alle deelnemende verenigingen stonden vermeld. Voor de uitslag van deze wedstrijd tussen clubs die in grootte nogal van elkaar verschillen, was een speciale verdeelsleutel gemaakt, zodat ook kleine clubs een kans maakten. Tussentijds werden we op de hoogte gehouden van de tussenstanden. De spanning steeg met de week. Opa’s en oma’s, ooms en tantes werden ook benaderd om op ons te stemmen. Op een dag kreeg ik het blijde nieuws te horen. We hadden gewonnen”. René jubelt het haast alweer uit als hij het mooie verhaal vertelt. “De prijs bestaat uit een plaquette. Die zal vanavond door de wethouder van sport in Grave, Rick Joosten, in de trainingszaal onthuld worden”.

Shaolin Kempo Grave
René: “Kempo is een zelfverdedigingssport, die door iedereen beoefend kan worden. Jong of oud. Onze club heeft leden van 8 tot 55 jaar. We doen, naast de wekelijkse training ook andere leuke dingen, zoals het organiseren van een eigen toernooi. Ook sociale activiteiten als een barbecue op het eind van het seizoen is een traditie geworden. Er wordt getraind op donderdagavond. In ’t Dorpshuus in Escharen dus. De junioren tot en met 15 jaar tussen 19.00 en 20.00 uur. De senioren tussen 20.00 en 22.00 uur. Wij doen het kempo op semi-contactbasis. Je mag elkaar wel raken, maar niet doorslaan. Dat geldt voor alle categorieën. We willen namelijk allemaal heelhuids naar huis na een training. Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen vecht op zijn eigen niveau. Hogere banden sparren tegen lagere banden en geven zo hun kennis door. We hebben al diverse keren meegedaan aan Nederlandse en Wereldkampioenschappen. Ook medailles gewonnen. Nu zijn we een Stichting geworden. Gelden die binnenkomen gaan direct naar de club, zodat we kunnen investeren in nieuwe materialen”.

Onthulling plaquette
Wethouder Rick Joosten mag de plaquette in de trainingszaal onthullen. Dat brengt bij menigeen een grote glimlach op het gezicht. De plaquette is wat erg hoog opgehangen en zelfs het stapelen van tafels brengen de wethouder niet hoog genoeg. Rick kan er zelf ook hartelijk om lachen: “Doe jij het maar, René. Jij hebt het verdiend”. In zijn toespraak roemde wethouder Joosten de vereniging: “Heel mooi voor Grave, dat jullie al 40 jaar bezig zijn. Sinds een jaar onder de naam Shaolin Kempo Grave. Hartstikke leuk dat jullie de eerste prijs als sportclub van de gemeente Grave hebben gewonnen. Jullie hebben menig kampioen voortgebracht en bij NK’s en WK’s Grave op de kaart gezet. Jullie zijn een vereniging om te koesteren”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties