Theater

Musical Jack the Ripper met veel Graafse inbreng

'We zijn één grote familie bij de MusicalMakers'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het is al muziek wat er klinkt bij Christan Leenders uit Escharen: “Van klassiek tot modern. Ik heb erg weinig met smartlappen. Misschien wel omdat die zo hard kunnen binnenkomen. Er komen heel vaak nummers langs die herinneringen oproepen. Muziek zit in mijn hele lijf. Het kan me doen lachen maar ook doen huilen”. Christan is een gevoelsmens. Met een groot hart voor de medemens. Geen wonder dat hij de liefde voor muziek en zijn gevoel samen wist te brengen op het toneel. Daar speelde hij mee in diverse musicals: Madelief, Jesus Christ Superstar, Malle Babbe, Catriona en Ketters. De nieuwste productie kent op 30 oktober zijn première: “In de musical Jack the Ripper speel ik een dronkaard en hoerenloper”. Arena was nieuwsgierig en sprak met Christan. (foto's: Jasmijn Hoorn en Christan Leenders)

Christan Leenders (links) als de Dronkaard.

“Ik ben in Sint Tunnis geboren”, vertelt een enthousiaste Christan. “Toen ik vijf was verhuisden mijn ouders naar Grave en begonnen op het Bikkelkampplein een Végéwinkel. Na de St. Jozefschool en de havo op de Griend wilde ik leraar Engels en/of Frans worden. Ik had iets met talen. Op de nieuwe lerarenopleiding (nu heet dat de HAN) kreeg ik de eerste lessen. Theorie was leuk, maar in het praktisch gedeelte merkte ik dat het leraarschap niets voor mij was."

Het schoolbord werd ingeruild voor een uniform en 14 maanden diende Christan als militair het vaderland. "Na de dienst moest er meteen gewerkt worden. Ik had diverse baantjes, waarvan het werken op de banketfabriek in Mill me het meest is bijgebleven. Want daar ontmoette ik Jolanda, waarmee ik inmiddels 25 jaar getrouwd ben. Ik heb nu mijn eigen bedrijf Christan Online, waarin ik allerlei computerdiensten zoals websites, webshops, drukwerk, logo’s, maar ook nieuwe computers en dergelijke verzorg. Gelukkig weten al heel wat mensen me op de Meester Bongaardsweg nummer 22 in Escharen te vinden. In 2008 ben ik met het volgen van zanglessen begonnen. Op de Lindenberg in Nijmegen. Ik kreeg les van Liek Peters, die me niet alleen zangles gaf, maar ook van mijn podiumangst afhielp. Want die had ik. En niet zo’n beetje ook. Nu, elf jaar later heb ik nog steeds les van haar. Grappig is dat ze met haar groep TML op 25 oktober bij Sabor op de Graafse Markt optreedt. Nou, dan zit ik om 4 uur vooraan. Na twee jaar zangles had ik eindelijk het lef om bij Quirijn van den Berk auditie te doen voor zijn musical Madelief”.

Van Madelief tot Jack the Ripper
“Tot mijn grote vreugde mocht ik meedoen aan Madelief. Ik ontmoette er anderen die al in diverse musicals hadden gespeeld. En daar begon het balletje te rollen. Ik ging bij twee gezelschappen auditie doen. In Overasselt speelde men Jesus Christ Superstar en bij de MusicalMakers werd het Malle Babbe. Ik werd bij allebei aangenomen, en vanaf die tijd ben ik lid van de MusicalMakers. Inmiddels ook bestuurslid en maak deel uit van diverse commissies. Iedereen kan trouwens bij de MusicalMakers auditie komen doen. Dan luisteren we natuurlijk naar je stem, maar kijken ook of je bij onze groep past. Want we zijn één grote familie bij de Musicalmakers. Een voorbeeld. Regisseur Samantha (Sam) Janssen had al van dat familiegevoel gehoord. Direct na haar eerste musical bij ons (Ketters) zei ze dat ze het ook zo gevoeld had. En dan nu Jack the Ripper”. Zijn ogen glanzen. Christan is er helemaal klaar voor: “Ik maak deze musical van twee kanten mee. Als speler en als bestuurslid. We hebben een zoekcommissie die kijkt welke musical we gaan uitvoeren. Kunnen uitvoeren, vooral. Ze kijkt naar de rechten die op een musical rusten en naar de haalbaarheid voor onze groep. Als er bijvoorbeeld 30 dansers nodig zijn, weet de commissie al dat dit niet gaat lukken. Verder wordt er natuurlijk gekeken naar de financiën. We zijn een semiprofessionele organisatie en moeten op de centjes letten. We huren een professionele muzikaal leider en regisseur in. We moeten goed licht en geluid hebben. Dat is zo belangrijk. Daarvoor hebben we de TIM-group. Dan komen de rolaudities. Ik ben bij Jack the Ripper uitgekozen om de dronkaard/hoerenloper te spelen. En zo wordt de musical beetje bij beetje ingekleurd. En dan moeten we op zoek naar een geschikte zaal. We zijn met 30 spelers en een combo van ongeveer 10 musici. Daar is veel ruimte voor nodig. Daarom zijn we blij dat we voor Jack the Ripper Cultuurspinnerij de Vasim in Nijmegen als speelzaal hebben kunnen boeken. We spelen er op 30 en 31 oktober en op 1 en 2 november. Op 2 november hebben we een matinée en een avondvoorstelling. Dus we hebben drukke tijden voor de boeg. We hebben al maanden elke dinsdag gerepeteerd en drie repetitieweekends gehad. En Jolanda is nog steeds bij me”, schatert Christan het uit.

Jack the Ripper heeft een grote Graafse inbreng. Marieke Cranen uit Velp speelt de rol van Lola. Iris Holtzhuizen zit bij het creatief team en de grime is in de deskundige handen van Tamara van der Sluijs, Nienke van de Berk en Francis Pater.

Marieke Cranen uit Velp.

Het grime-team met vanaf de 2e van links: Tamara van der Sluijs, Nienke van den Berk en Francis Pater (alledrie uit Grave).

Creatief team met in het midden Iris Holtzhuizer uit Grave.

Christan Leenders.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties