Grave

Diamanten huwelijk van Frans en Loes Draaijers

'We woonden in dezelfde straat'

Door Freddy Klooté

GRAVE - 
Twee kinderen uit Brakkenstein in Nijmegen. Lagere schooltijd gekenmerkt door de oorlog, die in Nijmegen voor vele drama’s zorgde. Gruwelijke dingen meegemaakt. Na de oorlog moesten ze het leven opnieuw uitvinden. Ze kwamen elkaar vaak tegen. Verlegen Frans en het meisje met de blauwe hoed. Ogen ontmoetten elkaar. Zonder gevolgen. Het leven hernam zijn vaste ritme. Het duurde nog een hele tijd voordat ze elkaar echt ontmoetten. En ook dat liep niet van een leien dakje. Het is mooi terugkijken met Loes en Frans Draaijers. Inmiddels 60 jaar getrouwd.

Frans Draaijers (84) is geboren en getogen in Nijmegen: “Aan de Scheidingsweg in de wijk Brakkenstein. We waren met acht kinderen thuis. Vader was scheepskok. Na de lagere school ging ik naar het Canisius College om daar de HBS te volgen. Na het tweede jaar had ik het er wel gezien. Mijn vader was niet blij. “Ga dan maar werk zoeken. Meteen”, was zijn reactie. Ik wilde graag instrumentenmaker worden. Na een paar jaar bij een boerensmid gewerkt te hebben, startte in Nijmegen de opleiding voor instrumentenmaker. Ik was er als eerste bij. Kreeg bij het eindexamen ook de eerste prijs voor de beste student. Ik deed het graag, was een techneut. Heb nog veel uren gewerkt aan het maken van optisch testmateriaal voor de Universiteit van Nijmegen. Leuk was dat. En toen moest ik in militaire dienst. Na twee jaar dienst ben ik beroepsmilitair geworden. Het was in die tijd dat ik Loes heel vaak voorbij zag komen. Met haar blauwe hoedje op. Ik vond haar zeer eh... interessant. Maar had het te druk met andere dingen”. Frans Draaijers tekende voor zes jaar bij en is uiteindelijk 33 jaar in militaire dienst gebleven.

Loes Decates, ook van de Scheidingsweg, uit een gezin van 7 kinderen, vader eigenaar van een rijwielzaak, ging na de meisjesschool naar de huishoudschool: “Dat was gewoon zo. Over verder leren werd niet eens gepraat. Na de huishoudschool ben ik thuis gaan helpen. Moeder was ziek en er was dus veel te doen. Later ben ik in een textielzaak in de Betouwstraat gaan werken, gevolgd door een baan in een lederwarenzaak in Arnhem. Daar zou Frans mij voor het eerst komen ophalen”.

Eerste ontmoeting
“Ik was best wel zenuwachtig”, erkent Frans. In de trein had ik in de restauratie wagen maar een paar biertjes gedronken. Toen ik in Arnhem bij de winkel waar Loes werkte was aangekomen, bleek ze al op weg naar huis te zijn. Ik rende als een gek weer terug naar het station. Haalde net op tijd de trein en ben een aantal keer heen en weer door de hele trein gelopen, in de hoop Loes daar te zien. Geen Loes te zien. Mijn vader zat er wel in. Hij vroeg me later wat ik toch zenuwachtig door die trein liep te rennen. Loes had een trein later genomen en we ontmoetten elkaar toen op het station”. Loes kan er wel om lachen: “We zijn toen samen naar Plein ’44 gelopen en daar de bus naar Brakkenstein gemist. Toen nam Frans me mee in een taxi. Mijn moeder keek vreemd op toen ik uit de taxi stapte, maar onze verkering was begonnen”. Frans is niet zo’n uitbundige lacher, maar ik zie zijn oogjes glinsteren.

Militair, verhuizingen, kinderoppas
In 1957 verloofde het verliefde paar zich en in 1958 trouwden ze. Ze konden tijdelijk inwonen bij een jongere zus van Frans. Vanuit militaire dienst kreeg het echtpaar Draaijers een woning in Drongen aangeboden. Frans had daar een opleiding gevolgd voor het werken met en repareren/instellen/bijstellen van meetapparatuur voor kanonnen en Leopardtanks. Loes: “We hebben tien jaar in Dongen gewoond en geleefd. Het was er heel leuk. Er waren vanuit dienst veel feestjes en ook het jaarlijkse carnaval was een geweldig feest. Het mooiste was dat onze twee kinderen, Frans jr. en Irma, er zijn geboren”.

Vanuit Dongen werd het hele gezin overgeplaatst naar het Duitse Bergen-Hohne. Frans: “Ook daar hadden we het naar de zin. De kinderen konden er naar een Nederlandse school. In 1975 zijn we naar Grave gekomen. Ik kon me weer met allerlei meetapparatuur en met de opleiding van jonge militairen gaan bezighouden. Dit ondanks het feit dat men de kazerne eigenlijk al aan het leegruimen was”.
Loes en Frans waren de eerste bewoners van dit deel van de Burgemeester Raijmakerslaan in het Estersveld. Ze wonen er nog.
Loes startte in 1976 met een kinderoppas in Grave: “Ik had een vast bestand van beschikbare meisjes en één jongen, die konden oppassen. Dat liep goed. Opvallend was wel, dat er voor die jongen weinig belangstelling was om op te laten passen”.
Frans werd na de Generaal de Bonskazerne overgeplaatst naar Utrecht: “Iedere dag heen en weer. Samen met drie andere lotgenoten. In 1988 ben ik met pensioen gegaan”. “Ik was hem daarin al in 1986 in voorgegaan”, lacht Loes.

Grote vakantie
De grote vakantie kon beginnen. Ze hielden beiden van varen. Loes;”Frans heeft twee jachten gebouwd”. Een schilderij wordt van de muur gehaald. Burgemeester Lex Roolvink, die het paar kwam feliciteren is er, als ervaren zeiler, vol lof over. Het wel en wee van het varen zorgt voor een geanimeerd gesprek tussen bouwer Frans Draaijers en zeiler Lex Roolvink. Loes: “Frans heeft altijd wel wat te doen. Hij kan niet stil zitten. Modelbouw treinen, gedichten schrijven, noem maar op. Wat ik nog doe? Met Frans mee naar de boot in Cuijk, handwerken als breien en haken. Ik kaart ook graag. Shoppen, met de kleinkinderen, we hebben er twee, bezig zijn. Ach, we hebben het geweldig leuk samen”. Lieve mensen zijn het, Frans en Loes Draaijers.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties