Grave

Maartje de Hosson en Karlijn van Summeren opvolgers van dokter Van Summeren

'We willen maatwerk leveren'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Na een schitterend afscheid van dokter Titus van Summeren, vorige week in het Kunstkerkje in Velp, is zijn werkruimte in de huisartsengroep Grave inmiddels ingenomen door dochter Karlijn van Summeren en dokter Maartje de Hosson. Dokter Karlijn van Summeren is niet nieuw in de groep. Al een tijdje werkte ze er als invaller en nam een dag voor haar vader waar. Dokter Maartje de Hosson is wel nieuw. Maar niet als huisarts. Hiervoor werkte ze al zes jaar als huisarts in Nijmegen. Twee jonge huisartsen: enthousiast, gretig, met een open blik in de toekomst. Artsen die midden in de veranderende tijd staan. Met oog voor het feit dat ieder mens verschillend is. Daarom gaan ze ook voor maatwerk. En: “We willen laagdrempelig zijn.”

Karlijn van Summeren (links) en Maartje de Hosson.

Maartje de Hosson is geboren in Ravenswaaij, een dorpje in de Betuwe: “Op mijn negende zijn we naar Guatemala verhuisd. Na drie jaar en een grote ervaring rijker gingen we in Neerloon wonen. In Oss volgde ik het gymnasium op het TBL. Daar begon ik aan een toekomst als dokter te denken. Eerst was het kinderarts later draaide ik om naar huisarts. Het leek me leuk om betrokken te zijn bij de hoogte- en dieptepunten van een hele familie. Mooi om daarin een begeleidende rol te spelen. En met veel afwisseling. Van het wegsnijden van een wratje tot het begeleiden bij een terminale ziekte. Het wel en wee van hele gezinnen meemaken. Op een vaste plek, als een kleindochter last heeft van hoofdpijnen en je weet dat oma ernstig ziek is, dan kun je je in de situatie verplaatsen.”
Karlijn van Summeren is inmiddels al bekend op haar werkplek. Maar nu is het echt een duobaan geworden. “Ik ben geboren in Nijmegen en op mijn derde zijn we naar Nederasselt verhuisd. Op basisschool Hartenaas wist ik al wat ik wilde worden: moeder van vier kinderen. Later, op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen veranderde dat in arts. Geen huisarts. Ook dat veranderde. Tijdens de studie merkte ik dat het massale van een ziekenhuis niet bij me paste en dus werd het toch de studie voor huisarts. Ik zie de mensen in hun omgeving bij de huisbezoeken. Met een variatie aan kwalen. Het vraagt soms om verdieping als die kwaal iets zeldzaams is. Niet voor alles is een pasklare oplossing aanwezig. Samen met een patiënt zoeken naar de bij hem of haar passende juiste zorg. Dat past ook goed in deze tijd.”

De tijd van internet
Mensen zoeken veel over hun gezondheid op het internet op. Maartje: "Dat vind ik prima. De mondigheid en de opgedane kennis van de computer. Dat vraagt van mij wat meer uitleg. Soms een ontkrachtende rol, vaak een begeleidende rol. Vooral de angst wegnemen als dat mogelijk is. Maar mijn ervaring is dat mensen je kennis wel respecteren. Dat ze ons wel boven het internet plaatsen. Het mooie aan ons vak is dat we als mensen angstig binnenkomen we hen, na onderzoek gerustgesteld weer naar buiten zien gaan. Soms is het net andersom. Als je slecht nieuws moet brengen. Dat is best heftig en dat doet mij ook heel wat. Daarom vind ik een duobaan ook zijn voordelen hebben. Ik kan mijn gevoelens met Karlijn delen.”
Karlijn beaamt dat: “We werken allebei drie dagen. We zijn er ook bepaalde momenten allebei. Dan kunnen we overleggen, gevoelens delen en zorgen voor een goede overdracht. Eén van ons beiden is er dus altijd en zo worden we vertrouwde gezichten. Ik heb natuurlijk thuis de tijd van mijn vader meegemaakt. Daarin is nu heel wat veranderd. Er komen veel meer ouderen bij, die graag zo lang mogelijk thuis willen wonen. Met natuurlijk ook goede zorg. We krijgen ook steeds meer mensen met psychische klachten. Er komen patiënten bij van de tweede naar de eerste lijn: Mensen die door de medisch specialist naar de huisarts verwezen worden. De rol van de huisarts is hierdoor veranderd. Wij hebben meer de overzichtsrol van alle zorgverleners gekregen, want meer mensen zijn betrokken bij de zorg. Denk maar aan de praktijkondersteuners en assistenten. De vele veranderingen hebben echter het beroep van huisarts niet minder leuk gemaakt. Het vak is boeiend, uitdagend en dynamisch. Al doet het vele administratieve werk daar niet aan mee”, lacht Karlijn.

Twee nieuwe, jonge dokters in Grave, die vol enthousiasme hier aan de slag gaan: “We willen laagdrempelig zijn en blijven, zodat iedereen die zorg nodig heeft, niet aarzelt om te bellen. Nogmaals, voor ons is ieder mens uniek, ieder griepje anders. Samen met onze patiënten willen we voor de juiste zorg kiezen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties