Grave

Invoering Social App in Catharinahof

'We willen het simpel, veilig en toegankelijk houden'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Rob Geurts, oorspronkelijk afkomstig uit Reek, haalt een gebeurtenis van tien jaar geleden aan om te vertellen hoe hij aan het idee voor een social app is gekomen: “Mijn opa en oma woonden in een leuk huisje aan de dijk in Oijen. Ze hadden, naast elkaar, ook een intensief sociaal leven daar. Overal waren ze bij betrokken. Mensen kwamen graag verpozen in de grote tuin, genoten van het prachtige uitzicht op de Maas. Ze leefden als in een paradijs. Maar met de ouderdom kwamen ook de scheurtjes in hun geluk. Het traplopen werd moeilijker, het onderhoud was niet meer te doen en het doek viel over hun geluk. Ze moesten verhuizen. In Oyen waren geen mogelijkheden, dus werd een plaats gevonden in een appartement in Heesch. Hun sociaal netwerk was afgesneden. Ik zag het gebeuren. Het maakte diepe indruk op me en zag een gevaar voor binnensluipende eenzaamheid. Ze werden apatisch. Ik zat nog op school maar had voldoende tijd om regelmatig op bezoek te gaan. Op de gangen zag ik al die dichte deuren. Ik zette thee en probeerde zo goed en zo kwaad ik kon te helpen. We zijn nu een decennium verder. Ik heb de tijd gehad om er over na te denken. Er zijn allerlei mogelijkheden bijgekomen. Ik zit in de domotica en weet veel over techniek in het dagelijks leven. Dat bracht me er toe een app te ontwikkelen, waarmee mensen met elkaar in contact kunnen komen. Simpel, veilig en toegankelijk”.

Rob zocht en vond Jos Somers in Catharinahof. Ook Jos is er altijd voor te vinden als er in Catharinahof iets ten goede kan veranderen. Na gesprekken over en weer, besloten hij en Rob om een ochtend te organiseren, om de mogelijkheden van de social app uit te leggen. Jos: “Op 21 september wordt tussen 10 en 11.30 uur in de Theaterzaal van Catharinahof een informatie-uurtje gehouden voor iedereen die belang heeft met het vergroten van de contacten tussen bewoners, cliënten, personeel en burgers van Grave. Die contacten kunnen bestaan uit een potje wordfeud spelen, een wandeling maken, samen koffie drinken, ergens gaan eten, naar de film te gaan. Dat kan allemaal door het gebruik van de social app. Je hebt er een mobieltje of een tablet voor nodig”.

Rob Geurts: “Met de app kun je letterlijk en figuurlijk verbinding maken. Met elkaar. Je kunt er vragen mee stellen aan medebewoners en bezoekers. De reacties zijn privé. Een voorbeeld. Iemand vraagt wie er een kopje koffie wil komen drinken. Hij krijgt 1 antwoord. Een onbekende. Met een klikje ziet de vrager wie heeft geantwoord. Iedereen maakt namelijk een eigen profiel aan. Bij meerdere antwoorden kan de vrager zelf iemand kiezen en aan de anderen melden dat je al iemand hebt. Of je spreek met drie personen af. Bijvoorbeeld in het restaurant van Catharinahof. Met deze app, die kan uitgroeien naar bezoekers of zelfs inwoners van Grave, creëer je een cultuur waarin het gewoon wordt om elkaar iets te vragen. Of gewoon contact te hebben, te helpen of te ontmoeten”.

Uitnodigingen
Jos Somers: “Iedereen is op 21 september natuurlijk van harte welkom. Maar we nodigen speciaal uit: bewoners met hun (klein)kinderen of verdere familie, de cliëntenraad, de wethouders, de regiomanager Ad van Boxmeer, collega-managers uit de regio, Senioren KBO Grave, huurders en kopers, W.O.G. We weten nu al dat het in het begin een weg met wat drempeltjes gaat worden. Met tablets en phones, met de werking van de app. Maar we gaan er volop voor. De eerste stap op weg naar minder eenzaamheid zetten we en we gaan ermee door”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties