Grave

Werken en leren in de technische industrie

'We willen de beeldvorming veranderen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Roundmen is een stichting in Noord-Oost Brabant, Zuid Gelderland en Noord Limburg, die als doel heeft om het vak “verspanen” te promoten, zodat er aanwas van jong, passend en goed geschoold personeel voor bedrijven in de verspaningsindustrie komt”, vertelt Gravenaar Paul Rozestraten. Hij raakte met zijn Communicatiebureau Tarsus betrokken bij het idee van Roundmen. Hij werd geraakt door de plannen. “Aan de ene kant heb je de jongere die niet goed weet wat hij/zij wil en aan de andere kant heb je bedrijven die jongeren nodig hebben. Dat die twee groepen niet in elkaar schuiven is te wijten aan de onbekendheid van het verspanen, en als er al enige kennis van is, dan is dat een beeldvorming die niet meer past in de 21ste eeuw”.

Yvonne Beelen, zelf eigenaar van een verspaanbedrijf in Katwijk en contactpersoon bedrijven in het bestuur van de stichting: “Wij zijn gespecialiseerd in CNC-frezen en leggen ons toe op diversiteit en producten in kleine series. Het machinepark is voor een groot deel geautomatiseerd. Computers hebben de frezer aan het draaibankje vervangen. Op scholen lopen de leerlingen in overall rond. De werkelijkheid bij ons is een spijkerbroek en een polo”.

Beeldvorming
Yvonne Beelen gaf het al aan. Hoe doorbreek je die ontstane beeldvorming? Paul Rozestraten: “Je werkt niet meer alleen met je handen. Het beeld van werken in de metaal is nog steeds een laskap met een vuurwerk aan opspattende vonken. Maar dat is verleden tijd. De productieprocessen binnen de branche worden steeds complexer en het gevraagde niveau van de leerlingen wordt steeds hoger. Ik denk aan Havo-scholieren die het HBO-traject niet zien zitten. De computers die onze machines aansturen zijn uitdagend en maken werkelijk van alles en nog wat. Technologie wordt steeds belangrijker. Er worden steeds meer en een grotere diversiteit aan producten gevraagd. En we zoeken ook steeds meer jonge mensen die in deze nieuwe wereld van creëren mee willen doen”.

Leren plus
Het lijkt wel een sprookje. Je gaat als 17- of 18-jarige bij een verspaanbedrijf leren. Je opleiding is gratis. Sterker nog: je krijgt er nog salaris bij. Plus nog een dag per week naar school. Na één of twee jaar sta je trots met je diploma in je werkomgeving. Ja, je leest het goed, want je baan is dan zeker. Paul: “Roundmen bemiddelt in dit proces. We zorgen voor de juiste communicatie. Nee, we zijn geen uitzendbureau. Jongeren met belangstelling melden zich bij mij aan en dan hebben we een inleidend gesprek. Ik neem de leerling mee naar een bedrijf. Als er een klik is, “ja, ik wil hier wel een opleiding volgen”, komt er een sollicitatiegesprek. Bij een plaatsing, kun je aan de slag. Nogmaals: één dag naar school en vier dagen opleiding met salaris in het bedrijf. En dan ben je zomaar ineens aan het werken aan een onderdeel van een Tesla. Te gek toch?” Paul is enorm enthousiast. Ook hij heeft nog herinnering aan leerlingen en ouders die het werken met de handen niet zagen zitten. “Nou, nu zitten je vingers meestal aan de toetsen van een computer”, lacht Paul.

Markt met variatie
Er zijn inmiddels tien bedrijven die meedoen met het initiatief van Roundmen. Willy Brands (adviseur van Roundmen en eigenaar van Brands Metaal Techniek): “Ik vind het prettig dat we door Roundmen de mogelijkheden krijgen om ons vak op een goede manier te kunnen promoten. Dat we kunnen laten zien hoe innovatief we bezig zijn. Dat we jongeren nodig hebben en ze een mooie kans kunnen geven op studie en een baan”.

Paul Rozestraten (tel. 06-40545606): “De variatie aan producten die nu in de tien deelnemende bedrijven worden gemaakt is eigenlijk oneindig. Onderdelen voor attractieparken, voedingsmiddelenindustrie, chipindustrie, medische hulpmiddelen en auto-industrie, om maar een paar richtingen te benoemen. Allemaal cruciale onderdelen voor industrieën in heel Europa. De productie gaat met veel precisie en dus is veel werk computergestuurd”.
Wie belangstelling heeft kan dus bellen met Paul.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties