Grave

Wethouder Rick Joosten over het nieuwe ‘oudere-zijn’

‘We moeten dit met z’n allen opnieuw gaan regelen’

Door Freddy Klooté

“Door veranderend Rijksbeleid is er voor de ouderen in Nederland veel aan het veranderen. Of is er al veranderd. We zitten midden in het proces dat moet leiden naar het zelf regelen van “je oude dag”. Een gigantische opgave. Er komen steeds minder verzorgingstehuizen, dus moeten we wel langer zelfstandig thuis blijven wonen. Eigenlijk moet je rond je zestigste al beginnen nadenken over de mogelijkheden die je zelf hebt. Ik geef een voorbeeld. Met vrienden of kennissen van dezelfde leeftijd zou je samen een hofje kunnen laten bouwen. In samenwerking met de gemeente. Gelijkvloers, waar je de zorg makkelijk aan toe kunt voegen. Of je moet al uit gaan kijken naar een mantelzorgwoning, als je bijvoorbeeld van een boerderij af komt. Belangrijke beslissingen in je leven. Vaak kun je die niet in je eentje nemen. Daarom moeten we dit met z’n allen opnieuw gaan regelen. Met hulp van vele vrijwilligers die in Grave en de kerkdorpen al druk bezig zijn met hulp aan oudere medebewoners. Met allerlei initiatieven waar ik bewondering voor heb en die ik ten volle ondersteun”.

Woorden van wethouder Rick Joosten, die onder meer maatschappelijke ondersteuning in zijn portefeuille heeft. “Centraal in de gemeente Grave werken vrijwilligers op diverse terreinen in de Stichting Welzijn Ouderen Grave (WOG). Verder zijn er in de kerkdorpen ook heel wat mensen bezig met vrijwilligerswerk ten behoeve van de oudere medemens. Ook hun werk is van onschatbare waarde en vormt het cement van elke gemeenschap”, legt de wethouder uit.

Welzijn Ouderen Grave
Sinds begin van dit jaar heeft WOG de werkzaamheden voor de belangen van ouderen overgenomen van Ons Welzijn in Oss. Dat was een professionele organisatie, WOG werkt met uitsluitend vrijwilligers. Rick Joosten: “Dit bedoelde ik met het veranderend Rijksbeleid. Bejaardenhuizen en verzorgingshuizen verdwijnen. De vergrijzing in Nederland neemt toe. Het aantal mantelzorgers begint zorgen te baren en bij de zorgverleners is er te weinig personeel. WOG heeft een goede start gemaakt. Met budget van de gemeente Grave zijn ze voortvarend te werk gegaan. Ze hebben voorlichting gegeven via de Graafse weekkranten, geïnventariseerd, wensen, ideeën en plannen op papier gezet en een flink aantal vrijwilligers weten te bereiken die graag een handje helpen. Inmiddels hebben ze al ruim 700 vragen om hulp behandeld. Misschien kan ik hier van de gelegenheid gebruik maken om mensen te stimuleren om zich ook als vrijwilliger aan te melden. Want inmiddels is WOG er voor vele hulpvragen”.

‘Graag Gedaan’
Op de Website van WOG vindt u de mogelijkheden die de stichting biedt. Arena bracht onlangs een bezoek aan “Graag gedaan”, één van de onderdelen van WOG. Wat zij kunnen doen? “Even binnenlopen voor een kopje koffie. Een praatje maken. Boodschappen doen, liefst samen met de cliënt. Want samen is heel belangrijk. Een sleutelbegrip eigenlijk. Samen een eindje wandelen. Samen een spelletje kaarten of een bordspel spelen. Maar ook zorgen voor het vervoer naar en van een ziekenhuis of huisarts. Kleine klusjes thuis opknappen. Een lampje vernieuwen, stekkertjes repareren, dat soort dingen. Er zijn vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding heel wat vervelende en voor een oudere onmogelijke klasjes kan doen. “Maar”, zo vertelde een coördinator. “de meeste aanvragen krijgen we van mensen die gewoon een praatje willen maken”. Wethouder Joosten: “Graag Gedaan is er voor alle senioren uit de hele gemeente Grave. Wie een vrijwilliger nodig heeft kan bellen, of een mantelzorger laten bellen naar 085-0202353. Een vrijwilliger: “Door dit werk doe je zulke leuke contacten op”.

Ouderenadviseurs
Rick Joosten: “Een onderdeel van WOG is de afdeling ouderenadviseurs. Een ouderenadviseur, waarmee je ook via WOG in contact kunt komen, kan de senioren informeren en desgewenst ondersteunen bij het maken van eigen keuzes die het beste bij uw situatie passen. U kunt beroep doen op een ouderenadviseur op het terrein van wonen, welzijn, zorg, mobiliteit en financiën. Bij bemiddeling naar instanties en organisaties. Nog steeds is het zo dat veel senioren niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid. Daarom enkele namen van ouderenadviseurs uit de hele gemeente Grave: Leo van Ierland, Ineke Hendriks, N. Marcellis, Kees Spoorendonk, Marian Veenstra, Betsie van Thiel, Peter Claus en Marlie van de Ven. Stuk voor stuk mensen die van wanten weten en waar ik ook grote bewondering voor heb”.

‘Zin op Zondag’
Sinds kort is er ook een “Zin op Zondag”. De wethouder: “Klopt. In de bibliotheek. Voor elke senior die een leuke invulling voor de zondagmiddag zoekt. Die kan twee maal in de maand terecht in de bieb om gezellig bij te praten, een gezelschapsspelletje te spelen of een andere activiteit te doen. Ook hiervoor kun je je aanmelden bij WOG”.
“Voor senioren van ouder dan 55 is er de mogelijkheid gebruik te maken van Thuisadministratie. Door omstandigheden kan het voorkomen dat iemand het overzicht over zijn of haar administratie is kwijtgeraakt. Gespecialiseerde vrijwilligers kunnen dan ondersteuning bieden bij de dagelijkse huishoudelijke administratie. Dan kunt u samen aan de slag gaan zodat u na een tijdje weer zelf met de administratie aan de gang kunt gaan”, vertelt een enthousiaste wethouder. “Als ik dit nu vertel, besef ik dat er best al veel gebeurt in Grave. En, nogmaals, dankzij de vrijwilligers. Mensen met een hart voor de ander. Maar er zijn nog meer activiteiten bij Welzijn Ouderen Grave. Iedere dinsdagmiddag is er in Catharinahof “de computerhoek”. U kunt er terecht voor alle vragen op het gebied van computer, tablet of smartphone. Ook voor de onlangs ingevoerde “Social app”. Verder is er nog de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het invullen van het belastingformulier. Ook is er, tegen betaling, de mogelijkheid om gebruik te maken van een persoonlijk alarmapparaat. Via een draadloze alarmknop kan er eenvoudig alarm worden gemaakt en kan er hulp worden ingeschakeld. Denk maar aan een val, een keukenbrandje of onraad bij de voordeur. Tenslotte is er ook nog de maaltijdservice. Misschien wel de bekendste service”, zegt Rick Joosten. “Ook daarvoor kunt u via WOG afspraken maken voor uw warme maaltijd”.

Een heel verhaal, met vele mogelijkheden. “En dan te bedenken dat er ook in Escharen, Velp en Gassel nog speciaal op het dorp gerichte vrijwilligers aan het werk zijn”, zegt een tevreden wethouder Rick Joosten. “Maar, er is nog overal plaats voor nog meer vrijwilligers”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties