Grave

Jo en Dini Toonen-Emonds vieren diamanten huwelijk

'We doen nog met alles mee op Catharinahof'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Wanneer het nou precies was, het trouwen voor de wet, dat wist ik niet precies meer. Wel voor de kerk. Want dat was in die tijd het belangrijkste. Dan mocht je eindelijk bij elkaar gaan wonen”, lacht Jo Toonen (84). Des te groter was de verrassing toen op 20 februari het appartement van Jo en Dini (81) beetje bij beetje volstroomde. Met de vier kinderen, de schoonzonen en -dochters. Enkele kleinkinderen. Toen vervolgens burgemeester Lex Roolvink met een bloemetje in de kamer stond, kon de verbazing niet op. Ook uw verslaggever werd hartelijk, en met verbazing ontvangen: “En we wisten helemaal van niks. Wat een verrassing was het”, vult Dini aan. En het werd gezellig. Koffie met taart was er (“Hebben jullie dat allemaal stiekem gedaan?” zei Jo) en de verhalen kwamen los. Burgemeester Roolvink is altijd bijzonder geïnteresseerd en aan gespreksstof geen gebrek. Vanuit het raam van het prachtige appartement in Catharinahof heb je een prachtig zicht over een deel van Grave. Ook Dini genoot met volle teugen.

Jo is geboren en getogen in Wijchen: “Na de lagere school ben ik naar de ambachtsschool gegaan. Bankwerken/automonteur. Nadat ik mijn diploma had gehaald zei mijn vader dat er in de garages niets te verdienen viel. Dus werd ik loodgieter. Tussen 1950 en 1960 heb ik bij een installatiebureau in Wijchen gewerkt.”
Dini Emonds is ook geboren en getogen Wijchense: “Na de lagere school ging ik natuurlijk naar de huishoudschool. En daarna ergens in een huishouden werken. Dat was zo in die tijd. Ik kwam in een gezin met vijf kleine kinderen en had de handen vol aan de poepluiers. Toen ik in een bakkerszaak kon gaan werken, heb ik die kans meteen gegrepen. Mijn moeder vond dat ik niet zomaar bij die mevrouw kon opzeggen, maar ik deed het gelukkig wel. Na de bakkerszaak in Nijmegen heb ik ook nog in een textielzaak gewerkt. Ook in Nijmegen.”

Boekhoudles
In 1954 ging Jo 's avonds op boekhoudles: “Voor mijn middenstandsdiploma. Ik had al plannen om later voor mezelf te beginnen.” Dini, lachend: “Die man die de boekhoudles gaf, was mijn buurman. Dus als Jo bij de buurman aankwam, stonden wij, een paar meisjes, 'toevallig' buiten.” Het diamanten paar kijkt elkaar aan en kan er weer om lachen. Jo: “In die tijd ging je als jongeling in het weekend dansen in het Sterrebos in Wijchen. En daar dansten we opeens samen. En zo begon het. Ik moest toen ook in militaire dienst. Na vier jaar verkering zijn we in ’59 dus getrouwd en gingen op de Leemweg in Wijchen wonen.” “Daar zijn onze kinderen geboren. Twee zonen en twee dochters”, vult Dini aan.
In 1960 begon Jo als zelfstandig ondernemer: “Ik startte een installatiebedrijf. Omdat toen net de gasombouw begon had ik het lekker druk. Met mijn medewerkers hebben we keihard gewerkt om een deel van Nederland van aardgas te voorzien. Ik werkte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. We zijn in 1970 verhuisd naar Escharen. Naar een boerderij, waar nog veel aan moest gebeuren. Het had veel te maken met mijn hobby toen: vissen. Samen met mijn vrienden van de visclub in Wijchen. We hebben daar ook veel gedaan voor de visstand. En ondertussen elke dag vanuit Escharen naar de drukke werkzaamheden in Wijchen. Dat eiste op den duur zijn tol. In 1995 ben ik met gezondheidsklachten gestopt.”
Dini: “Het was leuk op de boerderij. Lekker buiten. Maar het werd te groot voor ons. De kinderen waren allemaal de deur uit. Dus gingen we kleiner wonen. In de Van der Plaatstraat in Grave.” Daar begon Jo aan een nieuwe hobby: “Ja, tiffany-sieraden maken. Een soort glas-in-lood. Met afbeeldingen van vogels. Of lampenkappen. We zijn daar samen, Dini en ik, nog jaren naar feestmarkten geweest om die werkjes te verkopen. Met de opbrengst kocht ik dan weer nieuw materiaal.”

Balkon
In 2017 verhuisde het echtpaar Toonen wegens lichamelijk ongemak naar Catharinahof. Dini: “Ik wilde per se een balkon. Nou, dat hebben we. Op de tweede etage, dus we kunnen een eind weg kijken. We doen nog met alles mee op Catharinahof. We hebben hier vrienden ontmoet met wie we 's avonds in het restaurant gaan eten. De dinsdagavond gaan we naar de Havenmuzikanten. Om de week op zaterdag naar de plaatjes van Jan luisteren. Ik ga naar bloemschikken en naar de gym.” “Dan ga ik lekker verder met mijn tiffany-hobby”, lacht Jo.

Twee blije mensen, 60 jaar getrouwd, volop genietend in Catharinahof.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties