Grave

Corona en de 'Cloveniers of schutterye tot Grave'

'We blijven positief en eensgezind'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Zoals iedere vereniging in coronatijd zijn ook wij van de Cloveniers onthand. Contacten zijn er bijna niet. Maar alles moet wel blijven doordraaien. Elke donderdagavond kwamen we bij elkaar in de Gildekamer. Nieuwtjes uitwisselen, plannen bespreken, kruisboogschieten en ons befaamde drankje drinken. Toen kwam de 1,5-metertijd. Om toch plaats te hebben voor de leden hebben we de schietbaan afgebroken. Het was ook de tijd om die weer op te knappen. Na de eerste lockdown kon er niemand meer binnen. Daar hebben we ook een positieve draai aan gegeven met een grote onderhoudscyclus. Alles schoon en wat vernieuwd moest is gebeurd. Met dank aan de gemeente Grave en onze leden. Je zult het me nog vaker horen zeggen. Onze leden staan altijd klaar om te helpen”. Aan het woord is de enthousiaste voorzitter Leo Burgers. (foto's: Pieter Smits)

Leo Burgers: "Het Graafse Cloveniersgilde is in 1527 opgericht door Floris van Egmond, met als taak orde en rust in de stad te handhaven. De leden van het gilde waren gegoede burgers. Veertig man sterk: "Eerlyke gesellen of weeraftige mannen”. Hun kleding en wapens werden betaald door het stadsbestuur. Ze werden betaald, kregen training en hielden naast de ordehandhaving bij brand of wateroverlast. Tot 1750 liep alles naar wens. Daarna raakte het in een tijd van kwakkelen. Toch bleef het bestaan. Pas in 1974, bij de herdenking van het feit dat 300 jaar geleden de Franse troepen uit Grave werden verdreven, kwam het Gilde opnieuw tot leven. En hoe. Op dit moment zijn bij elke officiële gelegenheid de Cloveniers, of een afvaardiging daarvan, aanwezig. Sinds vier jaar mag ik van dit prachtig Gilde de voorzitter zijn”.

"Normaal is het Koningsschieten één van de hoogtepunten van ons jaar. Helaas kon dit in 2020 door corona niet doorgaan. De Koning van 2019 mocht nog een jaar langer die titel blijven dragen. Op 11 september dit jaar gaan we het opnieuw proberen. Ook door vele andere activiteiten moesten we helaas een streep zetten. We proberen wel om de leden op de hoogte te houden. We brengen ons befaamde drankje bij alle leden aan huis, zodat ze de smaak niet kunnen vergeten. Voor de dames is er chocolade. We willen dat iedereen betrokken blijft”, vertelt Leo.

En die betrokkenheid blijft groot: “We hebben vooral in droevige tijden laten zien hoe betrokken en samen we kunnen en willen zijn. Zowel bij de uitvaarten van Evert Vos, Harrie Hendriks en de vrouw van het nieuwe lid Rob Zeegers, waren alle Cloveniers aanwezig, om van onze zeer gewaardeerde Gildebroeders en geliefde afscheid te nemen. Rekening houdend met de anderhalve meter, zijn we er geweest. Voor hun nabestaanden. We hebben voor hen fotoboeken gemaakt als herinnering. En nogmaals, iedereen is er dan. De saamhorigheid is zo groot”. Leo wordt er even stil van.

Voor 2021 is de agenda nog leeg. Leo: “Je kunt wel allerlei plannen maken, maar de teleurstelling is dubbel zo groot als het weer niet doorgaat. En, geloof me, de Cloveniers staan te popelen om weer allerlei dingen te doen. Afgelopen zondag mochten we weer een steentje bijdragen toen onze nieuwe pastoor Herman Schaepman in de Sint-Elisabetkerk werd geïnstalleerd als pastoor door de Bisschop van ’s-Hertogenbosch. Wij mochten hem met een kleine afvaardiging begeleiden naar “zijn” kerk. Het Historisch Spektakel, dat ontstond tijdens een vergadering in het Arsenaal, waar na een gloedvolle toespraak van toenmalig wethouder Jeroen Joon, Leo Burgers opstond en bekend maakte dat de Cloveniers een historische activiteit zouden organiseren. Het enthousiasme in de volle zaal was groot. Het Historisch Spektakel kwam er en werd een succes. Willem van Oranje en Anna van Buren keerden definitief terug in Grave. De namen von Rabenhaupt en de Chamilly kwamen tot leven. “En ze zijn nog niet uit ons geheugen verdwenen”, meldt Leo. “We willen deze zomer een paar maal “In de voetstappen van Willem en Anna” organiseren. Een rondtocht door Grave, met informatie en een drankje”. De drankjes die Leo zelf brouwt zijn, hoe kan het anders, historisch gerelateerd: “Het Maaswater” is een drankje dat Egmond aanbood aan Willem. Die vond het nogal zwaar, waarna Egmond een halve ton water uit de Maas haalde en dat in de ton met drank goot. De “Kersenlikeur” vierde zijn première tijdens een proost tussen Willem van Oranje en de Chamilly.

Het jaloersmakende “clubgebouw” de Hampoort, met zijn prachtige Gildekamer, waar officiële momenten afgewisseld worden met zuurkoolavonden is de trots van de Cloveniers. Leo Burgers: “We zijn goede huisvaders van de Hampoort. Samen met de gemeente. We trekken geen grote broek op en kennen onze plaats. We zijn een Gilde dat ten dienste staat van traditie en van promotie van onze stad Grave”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties