Grave

Waterkrachtcentrale Grave van en voor burgers

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Een moderne en visvriendelijke waterkrachtcentrale in de oude sluis tussen Grave en Heumen is een stapje dichterbij. In een volle bibliotheek van Grave gaf de Stichting Duurzaam Grave op 13 januari uitleg over de plannen die op stapel staan. Het burgerinitiatief krijgt langzamerhand vaste vorm.

De oude sluis van het Graafse sluizencomplex ligt er nu ongebruikt bij. Hier moet de centrale komen. De initiatiefnemers willen de waterkrachtcentrale zoveel mogelijk met geld van burgers bekostigen. Wilco van der Meer, Duurzaam Grave: "We denken erover om een BV op te richten. Deze BV gaat de centrale exploiteren en levert de opgewekte energie, volgens de laatste berekeningen 3,4 gigawatt, aan het elektriciteitsnet. Dit is voldoende voor 500 huishoudens in de gemeente Grave. Burgers worden uitgenodigd mee te doen. Zij kopen certificaten".
Een eerste voorlopig onderzoekje, door studenten van de AVANS-Hogeschool, maakt duidelijk dat hiervoor in Grave veel belangstelling bestaat. Er zijn mensen die met een klein bedrag willen deelnemen, maar er zijn ook burgers die er juist voor kiezen met grote bedragen mee te doen. Duurzaam Grave gaat uit van een rendement van tenminste 3% voor de certificaathouders. Dit kan aanzienlijk meer worden als de huidige stuw en de sluizen niet in 2029 gerenoveerd worden, maar later zoals nu de verwachting is.

Duurzame energie staat momenteel hoog op de agenda. Burgers worden gestimuleerd hun huizen te verduurzamen. Peter Linders, Duurzaam Grave: "Voor eigenaren en bewoners van historische panden zijn deze mogelijkheden zeer beperkt. En of je op de nieuwere panden in de historische binnenstad zonnepanelen wilt zien, kun je je ook afvragen. Mogelijk kan het participeren in de waterkrachtcentrale voor deze burgers een groen en duurzaam alternatief zijn, waarmee ook zij hun steentje aan de energietransitie kunnen bijdragen. We onderzoeken of participatie in de centrale gekoppeld kan worden aan het energielabel van monumentenwoningen."

Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@duurzaamgrave.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties