Grave

Water - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Vorige week woensdag is de campagne van start gegaan. Met koppen in vrijwel elke zichzelf respecterende krant. We moeten zuiniger omgaan met ons drinkwater. Dus niet meer zo vaak en zo lang douchen, regenwater opvangen om de tuin te sproeien, en vaker de spaarknop op de wc gebruiken. Ja echt hoor. Het is nodig omdat door de klimaatverandering, de economische groei en de toename van het aantal huishoudens, de drinkwatervoorziening in de toekomst onder druk komt te staan. Het nieuws komt na de bijzonder droge en superhete zomer van 2018 niet geheel onverwacht. Maar toch.

Nadat we al een tijdje worden geïndoctrineerd om vooral veel water te drinken, twee liter per dag, en zelfs de Koning in hoogst eigen persoon een watertappunt bij een basisschool in gebruik stelde, zou je denken dat er water in overvloed is. Nederland Waterland, is een toeristische voltreffer.

Drinkwaterbedrijf Vitens, het grootste bedrijf in die sector in ons land gaf de volgende cijfers over 2018: er werd 377.000.000.000 liter water geleverd aan 5,7 miljoen klanten. Dat was 9% meer dan in 2014. Vitens rekent € 1,- voor 1000 liter. Dat is een koopje. De Nederlander gebruikt gemiddeld 120 liter water per dag: 70 liter aan 8 minuten douchen en 33 liter aan het doorspoelen van de wc. Daarbij komen nog andere karweitjes als tuin sproeien, auto wassen en natuurlijk amechtig aan de kraan lurken om aan die gezonde twee liter water drinken te komen.

Verder dus het regenwater opvangen. Wie vorige zomer een regenton had staan, had weinig vangst. Wie een tuintje met allerlei moois daarin had, moest óf het zaakje laten opdrogen óf regelmatig veel sproeien. 15 minuten sproeien kost 100 liter water. Ik denk dat ik weet waar de Nederlander voor heeft gekozen. Wat doen dan de waterschappen? Ik vroeg het Suzanne de Zoeten, pal vóór de waterschapsverkiezingen. Suzanne, inmiddels in het Waterschap Aa en Maas verkozen: “We moeten water dat valt proberen vast te houden. Het waterschap probeert met stuwen water tegen te houden. Maar, hoe hoog zet je die stuwen? Daarover zijn boeren en waterschap het niet eens”. Dat maakt het er ook al niet makkelijker op.

Tja, wat moeten we ermee? Beetje gaan stinken? Van die oude plees gaan gebruiken, met een gat bovenin om op te zitten? Tuintjes weg? Cola drinken? Chocomel? Nu is het natuurlijk wel zo dat één droge zomer nog geen woestijn maakt, maar je merkt dat er in Den Haag al op diverse plannetjes gebroed wordt. Dat stinkt, om maar in de sfeer te blijven, al een beetje naar belastingverhoging op water. Dan kunnen we in ieder geval de economische groei wel op peil houden. Over enkele jaren is wildplassen en –poepen heel gebruikelijk. Zonder boete.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties