Grave

Stephan Müskens (ABC) : 'Grave blijft je verrassen'

Warm welkom voor Grave bij gemeente Land van Cuijk i.o.

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het was meteen een hele drukte op je beeldscherm. Bijna 70 raadsleden uit de vier gemeenten van Land van Cuijk i.o. kwamen digitaal bijeen om zich uit te spreken over de toelating van Grave per 1 januari 2022 tot de nieuwe fusiegemeente. Na het Graafs Manifest in 2011 was het dan eindelijk zover. Na een inwonersraadpleging die aangaf dat een grote meerderheid zich bij de gemeente Land van Cuijk wilde aansluiten, nam de Graafse raad vorige week het besluit om de bevolking te volgen. En wel met grote spoed.

“Als toeristisch Grave nog eens een slogan zoekt, ik heb er gratis één: “Grave blijft je verrassen”, begon Stephan Múskens van Algemeen Belang Cuijk (ABC). “Na diverse pogingen is de laatste kans gegrepen. Vlak voor de finish kunnen ze nog net instappen. Via een novelle”.
Jeroen van Acquoij (VVD) uit Sint Anthonis: “Grave heeft altijd tegengewerkt, maar de deur is altijd open blijven staan. De raad gaat de wens van de inwoners volgen. Het zou gek zijn als we de deur nu dichtgooien. We gaan de rijdende trein iets afremmen, zodat ze op kunnen stappen. Blij dat we die gemeente worden die we altijd voor ogen hadden. We zijn blij voor de inwoners”.
“Van harte welkom, Grave”, sprak zijn plaatsgenoot Jeroen van der Cruijsen (Sint Anthonis NU), “we gaan samen op weg naar één gemeente." Hij was overigens niet blij met de hoge druk die er nu in het proces was gekomen. Laat een brief ontvangen met dit voorstel en dus weinig tijd gehad om dit voor te bereiden. Hij was niet de enige met dit bezwaar, maar de blijdschap dat Grave toch meedoet overheerste alles.
Maartje Roelofs (VVD) uit Cuijk: “Dit is de herindeling waar iedereen op gehoopt had. We zijn blij voor de inwoners, maar er zijn wel financiële risico’s”.
“Gaan met die banaan. Welkom Grave”, riep Bregje van Lieshout van de SP uit Cuijk.
Sjors van Kempen (Vier Kernen Partij) uit Mill en Sint Hubert: “Iedereen is een beetje van slag. Zelfs het weer. Maar achter de wolken schijnt de zon. We zullen het gaan ervaren. Uitstel is geen optie. De vraag is, hoe we de inwoners van Grave meenemen op de rijdende trein”.

Antwoorden burgemeester Hillenaar
“Drie weken geleden hadden we dit nog niet verwacht. Er wordt veel van onze politieke lenigheid verwacht. De snelheid erken ik. U schetst ook allemaal het positieve effect. Ik zou het jammer vinden als het begrip van onzorgvuldigheid overheerst. We hebben nu een muizengaatje gevonden. In korte tijd moeten we besluiten, maar we zijn al tien jaar bezig. De raad van Grave heeft ook een mentale draai moeten maken. Het blijkt te kunnen. We zetten de ambtenaren in een versnelling. Een jaar langer wachten heeft een beleidsstilstand tot gevolg. En je verliest het momentum. Ik zeg: Welkom Grave."

Het voorstel werd unaniem aangenomen. Grave kan eindelijk de trein op.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties