Grave

Waarheid - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Liegen mag niet. In “De tien geboden in gewone taal” staat het zo: “Spreek altijd de waarheid. Maak geen vals (Facebook-)profiel aan waarop je jezelf mooier presenteert dan je in werkelijkheid bent. Ik geef jou je identiteit, je bent geliefd, een Koningskind”.

Ook in het parlementair hart van Nederland, de Tweede Kamer, wordt liegen niet op prijs gesteld. Tenminste, dat liet ons het debat afgelopen dinsdag over de leugen van Halbe Zijlstra maar al te duidelijk weten. Nadat de schuldige met het boetekleed aan vertrok, renden alle boze, eerlijke, nooit onwaarheid sprekende fractieleiders naar de microfoon. Ze hadden, op de heer Baudet na, allemaal respect voor Zijlstra’s wijze en manier om zijn ministerspost neer te leggen. Zoiets als de toespraken in het crematorium, bij het afscheid van een overledene. Daar komt waarschijnlijk ook de term “ophemelen” vandaan.

Het was in de Kamer ook weer een uitgelezen moment om zich, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, weer van zijn beste kant te laten zien. Omdat Halbe ook weer van de VVD (Voor Vertrekkende Dienaren) was, kon MP Mark Rutte zich weer in het zweet werken om het straatje schoon te vegen.

De politici laten toch al veel van zich spreken. Wat te denken van Marleen Barth? De PvdA-diva, die rustig naar de Malediven op vakantie ging tijdens de donordebatten. Haar man, Jan Hoekema van D66, de bedelende burgemeester, collega-burgemeester Charlie Aptroot, ook VVD, die zijn ambtgenoot graag financieel een handje toestak en wat geld in een sigarendoos had liggen. Tegen alle regels in. Baudet en Hiddema van FvD praatten een uitspraak recht van de Amsterdamse nummer twee van de Kieslijst, die beweerde dat het wetenschappelijk is bewezen dat zwarte mensen dommer zijn dan witte: “Afkomst is één van de factoren die het IQ bepaalt”. De partij vindt dat geen racisme. Een debat in Amsterdam, tussen landelijke politieke leiders over de stad Amsterdam, liep door deze uitspraak uit de hand. Beveiligers moesten tussenbeide komen.

Ik vraag me af waarom die landelijke figuren zich met de raadsverkiezingen bezighouden. Sommige partijen blijven liever zo ver mogelijk weg van de naam van hun landelijke partij. Vooral de landelijk omlaag gevallen PvdA krijgt in veel steden en dorpen een andere naam. Ronald Beniers uit Asten laat in de Volkskrant optekenen: “De naam PvdA schrikt mensen af. PvdA zou moeten staan voor de werknemer. Ze wordt erop afgerekend dat ze in de vorige kabinetsperiode teveel heeft toegegeven aan de VVD. En dat vind ik terecht”. De eerdere naam PGA/PvdA is nu omgedoopt tot PGA.

Waarheid en politiek. Een lastige combinatie. Het lijkt op het onderdeel relay bij shorttrack schaatsen. Een heleboel schaatsers bij en door elkaar. Je ziet dingen die je niet gelooft. Je hoort dingen die je niet gezien hebt. Uiteindelijk wordt er iemand gediskwalificeerd of gaat met goud naar huis. Zoiets.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties