Grave

Waar is de wolf - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Hij is er. Eerst waren er alleen geruchten, spookverhalen van zwalkende landlopers. In 2011 kwamen er meer bewijzen, in Duiven was er één gezien, maar dat was ‘slechts’ 95% zeker. Dat laat toch 5% over om zijn aanwezigheid te ontkennen. In maart 2015 was het definitief, vier hele dagen struinde hij door Noord-Nederland. Vanaf dat moment wisten we het zeker; de wolf is in Nederland.

Vorige maand was er ook poep, dames en heren, heel belangrijke poep. Deze uitwerpselen van wolven lagen daar namelijk al een halfjaar, wat betekende dat de wolf niet alleen ons land bezocht, maar zich daadwerkelijk zich heeft gehuisvest. Tenminste, volgens de huisvestigingsregels die blijkbaar gelden voor wolven. Nu dit krachtige roofdier zijn tanden laat zien, laat ook Nederland zijn ware kracht zien: het eindeloze debat. Deze strijd tussen oerkracht en ouwehoerkracht zal de komende jaren losbarsten en veelvuldig het avondnieuws beheersen.
Agrarische belangenverenigingen slaan de handen ineen, want deze indringer heeft het op ons vee gemunt. Onze dieren, ons zuurverdiende eten. Al jaren stoppen we ze veilig in kleine doodskisten, waar ze halfdood in hun eigen uitwerpselen wachten op de slacht. Nee, de wolf is degene waar we bang voor moeten zijn. Ecologen zijn ook bang. Terecht, want we hebben 150 jaar geleden het ecosysteem verstoord door de wolf af te schieten en sindsdien zijn we druk bezig het evenwicht eigenhandig te herstellen. Dure ecologische hoofdstructuurtjes aanleggen, ecoducten bouwen, hertje schieten hier, bevertje uitzetten daar. Na al die jaren zijn we eindelijk in de buurt van de balans, komt die herrieschupper de boel weer verstoren. Ja, daar zou ik ook pissig van worden.
Aan de andere kant staan biologen en natuurliefhebbers met hun handen te klappen, want deze verrijking van de natuur is een pure aanwinst voor onze mirco-habitat. Een saaie en suffe boswandeling wordt straks een overlevingsstrijd tussen de bankhangende mens en de illustere top-predator. De natuur wordt weer spannend, de wolf wordt trending topic, Facebook-challenges buitelen over elkaar heen. De natuurverenigingen hopen natuurlijk dat de donaties gaan binnenstromen.
Uitgevers zijn ook blij met de terugkomst van een bekend sprookjesfiguur. Het werd namelijk steeds zwaarder om kinderen bij ‘De drie kleine biggetjes’, ‘Roodkapje’ en ‘De wolf en de zeven geitjes’ uit te leggen wie die gniepige, grijze hond elke keer is. En de gewone burger? Die heeft het voorlopig het moeilijkst. Die ziet de komende jaren alleen maar politieke wolven in schaapskleren en ruziënde, ambtelijke geldwolven. Laat de roedelpers maar komen!

|Doorsturen

Suus

2019-02-15 10:15:35

Goed geschreven en zo waar!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties