Grave

Vrijwilligers gezocht voor vakantiekamp Visio in Grave

Door Freddy Klooté

GRAVE - Koninklijke Visio is een bekende naam in Grave. Vele mensen uit Noordoost-Brabant kennen het ook nog als Henricus, de Wijnberg of Theofaan. Een begrip in Grave. Inmiddels zijn er in Nederland 19 vestigingen en is de zorg voor mensen met een visuele beperking danig veranderd. Van intern naar extern is de grote verschuiving van de laatste decennia geweest.

Elk jaar wordt in één van de plaatsen waar een afdeling van Koninklijke Visio is gevestigd een zomerkamp gehouden. Voor kinderen/jongeren/cliënten tussen 7 en 30 jaar met een meervoudige beperking, waarvan ook een visuele beperking. Het zijn allemaal jongeren die thuis wonen. Door de vakantie worden ook de ouders 1 of 2 weken even ontlast van hun zware taak. Dit jaar, van 25 juli tot 8 augustus, wordt het 30e vakantiekamp in Grave gehouden. Een feest voor iedereen die er bij betrokken is. De kinderen/jongeren, de vrijwilligers, de groepsoudsten. Er zijn gemiddeld 50 deelnemers op een zomerkamp, met 5 groepsoudsten en 50 vrijwilligers.

Vrijwilligers
Marleen Vermeeren uit Geertruidenberg is al 20 jaar als vrijwilliger bij het vakantiekamp betrokken: “Onze cliënten wonen nog allemaal thuis. Gaan naar school of naar een dagbesteding. Voor het vakantiekamp komen de kinderen uit heel Nederland. De begeleiding is één op één. Dat betekent dat we ook voor Grave op zoek zijn naar heel wat vrijwilligers. Er zullen uiteraard heel wat mensen die al jaren dit vrijwilligerswerk doen ook in Grave meehelpen. En, echt werk is het ook niet. Een vrijwilliger draagt zorg voor de begeleiding en verzorging van één cliënt. Kunnen samenwerken is natuurlijk belangrijk. Er zijn huishoudelijke taken en die moeten uiteraard uitgevoerd worden. Een vrijwilliger zet zich in voor een positieve sfeer in de groep en het project en doet actief mee, samen met zijn cliënt, aan de activiteiten. Hij/zij zorgt er voor dat de groepsoudste weet waar ze zijn en heeft een signalerende rol naar bijzonderheden van de cliënt”.

Marleen is een enthousiast type, die in het dagelijks leven werkzaam is op een cluster 4-school, met leerlingen met ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische problematiek. "Van onze vrijwilligers vragen we geen speciale ervaring in de zorg, wel een minimum leeftijd van 17 jaar. Iemand die één of twee weken beschikbaar is. Enthousiasme is mooi meegenomen en je moet een Verklaring Omtrent het Gedrag hebben. We zorgen voor een vrijwilligersovereenkomst en een kleine vergoeding. Vrijwilligers kunnen blijven slapen, maar mogen ’s avonds ook naar huis. Voor eten wordt gezorgd. Voor studenten in opleiding zijn studiepunten te verdienen. De zorg varieert van uit bed halen, wassen, eten geven tot samen activiteiten doen. Helaas is het wat de activiteiten betreft wat beperkter dan andere jaren door het coronavirus. Dus geen dagje Efteling, maar wandelen in de omgeving van Grave, zwemmen, luchtkussen, muziek luisteren of spelen. Het eten wordt verzorgd door een cateraar. ’s Avonds als de kinderen in bed liggen gaan we gewoon verder met leuke dingen. Lekker kletsen met koffie of een biertje. Vrijwilligers kunnen kiezen uit begeleiding van één of twee weken”.

Organisatie is in handen van de Koninklijke Visio. Inlichtingen zijn te krijgen bij silkemeijer-jongmans@visio.org. Meer info en het sollicitatieformulier: www.visio.org/wonen-dagbesteding/woonlocaties/de-blauwe-kamer/vakantieproject/vrijwilliger-informatie/

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties