Grave

Julian Haverkamp winnaar voorleeswedstrijd Graafse basisscholen

'Voorlezen, een feest'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De tijd van het lezen van boeken lijkt zijn tijd wel gehad te hebben. Lijkt. Nog steeds zijn er de fervente liefhebbers, die de papieren bladzijden graag door de vingers voelen glijden. Bij wie de verhalen, in het hoofd, volop tot leven komen. De grote massa heeft zich bekeerd tot het kleine schermpje. De korte berichten. Een enkeling zweert bij de e-reader. Wat altijd is gebleven, is het voorlezen. Bijna iedereen herinnert zich de voorgelezen verhalen. Bij voorkeur vlak voor het slapen gaan. In het halfdonker. Om daarna het verhaaltje tijdens het in slaap vallen nog even te laten herleven.

Voorlezen is van alle tijden. Daar zit voorlopig gelukkig nog niet de klad in. Biblioplus hield vorige week het voorleeskampioenschap van de Graafse basisscholen. De winnaar verdient er een plaats in de regionale kampioenschappen mee. Het werd een waar leesfestijn.

De wedstrijd
Geestdriftig, beladen met spandoeken en hoop op de overwinning van hun klasgenoot, waren ze de theaterzaal van Catharinahof binnengekomen. Ruim 125 kinderen. Met hun juf en natuurlijk de hulpouders. Na een hartelijk welkom door presentatrice Fleur Janssen, die de ochtend op voortreffelijke en spontane wijze zou leiden, mochten de juryleden een inspirerend woordje aan de kandidaten meegeven. Mirjam van Elst, blogger bij www.ogma.nu, vrijwillige voorlezer bij Dedicom en druk bezig met het schrijven van een boek voor de jeugd, burgemeester Lex Roolvink, inmiddels al enkele jaren jurylid en liefhebber van lezen, en uw verslaggever vormden die jury.
Al meteen bij de eerste kandidaat, Noor Leila Elmissaoui, zat de voorleesstemming er goed in. Een doodstille zaal luisterde met ingehouden adem naar een fragment uit Isa Bella van Poppy Harper. Bij het dichtklappen van het boek volgde een daverend applaus. Spandoeken gingen de lucht in. Fleur wist al snel de zaal weer voor te bereiden op de volgende kandidaat: Kim van Zutphen van St. Jozef in Velp. Na de yell en de spandoeken las ze voor uit Niet thuis van Jacques Vriens. De zaal was één en al oor. Hetzelfde ritueel herhaalde zich bij het optreden van Wik van Summeren van De Ester, die uit Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl voorlas. Onvoorstelbaar dat die jongelui van een jaar of tien zo ogenschijnlijk op hun gemak voor een volle zaal kunnen voorlezen. De jury had het druk met het maken van aantekeningen op de speciale formulieren. Julian Haverkamp van De Raamdonk was aan de beurt. Klein van stuk, onverstoorbaar. Hij las voor uit Eigenlijk ben ik een flamingo. Een uitermate spannend en grappig fragment. Ook hij werd door zijn fans bedankt met een staande ovatie met veel spandoeken. Isen van den Ham van De Wegwijzer sloot de rij van voorlezers met een passage uit Gips van Anna Woltz. Ook weer meesterlijk gedaan.
Vijf voorlezers, vijf toppers. Een zaal vol fans, die het voorbeeld gaven hoe fans zich horen te gedragen. Een perfecte organisatie onder leiding van Joost van de Meulenhof, lees-mediaconsulent van Biblioplus. Met lood in de schoenen vertrok de jury naar een andere ruimte in Catharinahof.
Het was geen peulenschilletje voor de juryleden. Gelukkig hadden ze alle drie dezelfde naam die lichtjes bovenaan stond. Vanuit de theaterzaal klonk vrolijke muziek.

De uitslag
Toen Mirjam van Elst de uitslag bekendmaakte, met als inleiding dat het niveau van het voorlezen geweldig hoog was, kwam Julian Haverkamp als overwinnar uit de bus. Met een brede glimlach nam hij de beker in ontvangst. De fans van De Raamdonk bestormden het podium en omhelsden hun held. Minutenlang werd er uitbundig feest gevierd. Julian bleef er vrij rustig onder: “Ja, ik ben best wel blij”, was alles wat hij uw verslaggever te melden had. Hij poseerde voor de fotografen en langzaam keerde de rust terug. Een trotse juf Patty nam haar dolgelukkige groep weer mee terug naar de Raamdonk.
Een ochtend met alleen maar winnaars. Met een sfeer van grote saamhorigheid in de diverse groepen. Een perfecte organisatie en een reclame voor het lezen in het algemeen en het voorlezen in het bijzonder.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties