Grave

Voorleeswedstrijd Biblioplus in Grave – een impressie

Door Mirjam van Elst

GRAVE - Afgelopen week was het weer tijd voor de jaarlijkse voorleeswedstrijd in Grave. Dit jaar was het extra speciaal, want het was de eerste digitale editie! Van te voren was het nog onzeker of het allemaal wel door kon gaan en op welke manier, want de scholen waren natuurlijk dicht door de lockdown. Maar de voorleeswedstrijd ging door!

Mirjam van Elst.

En hoe fijn is dat, want lezen is zo belangrijk. Lezen vergroot je wereld, letterlijk en figuurlijk. Daarbovenop is lezen niet alleen goed voor je taalontwikkeling en je algemene ontwikkeling, maar het is ook gewoon fijn. Met de hoofdpersoon van je boek nieuwe werelden te ontdekken, naar andere tijden te reizen en samen avonturen te beleven, hoe geweldig is dat?

Dankzij de moderne techniek konden de zes schoolkampioenen op school hun boeken voorlezen. De jury zat in de bibliotheek van Grave, uiteraard helemaal coronaproof, en kon zo alles goed meekrijgen. Waarop er beoordeeld werd? De jury had een hele lijst, maar het allerbelangrijkste was toch het plezier waarmee voorgelezen werd.

De zes kampioenen waren Meike van De Sprankel, Noa van St. Jozef, Lisa van De Ester, Sofie van De Raamdonk, Thijmen van Hartenaas en Marijn van De Wegwijzer. Zij waren als de beste van hun school gekozen. Het was allemaal best wel spannend, maar alle kampioenen deden het heel erg goed. De ene zat apart in een kamertje, samen met de leerkracht, de ander zat in de klas, aangemoedigd door klasgenoten. Voor een deelnemer was zelfs een spandoek gemaakt!

De jury die dit jaar bestond uit Mirjam van Elst, boekenblogger en -vlogger en Moni Raulf, projectleider Taal & Gezin bij Biblioplus, was diep onder de indruk van het niveau waarop voorgelezen werd.

Natuurlijk, we hadden allemaal liever in de grote zaal van de Catharinahof gezeten, met alle klasgenoten en familie. Met spandoeken en yells en de polonaise in de pauze. Maar we gaan er vanuit dat dat volgend jaar weer kan en dat we er dan weer extra van kunnen genieten. Maar ook dit jaar werd er genoten. Van de inzet van de voorlezers en van alle volwassenen om hen heen, die er samen toch een mooie happening van wisten te maken.

De winnaar was Marijn van De Wegwijzer. Marijn las een stuk voor uit ‘Diederik uit het blik’, geschreven door C. Nostlinger. Een boek dat ondergetekende direct op haar eigen leeslijst gezet heeft. Marijn mag door naar de volgende ronde en heeft een bokaal en een boekenbon gewonnen. Tot ziens allemaal, volgend jaar in de Catharinahof!

Mirjam van Elst, tekstschrijver en jurylid voorleeswedstrijd Grave

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties