Grave

Volle week - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Feestdagen voorbij. We schrijven 2018 al zonder nadenken. De wereld komt weer op gang. Te beginnen met de natuur. Die had vorige week een echte storm voor ons in petto. Aanvankelijk eerst alleen maar aan de kust, later ook in het binnenland. Code rood werd afgegeven. En dan komen de eerste commentaren. “Te laat”. “De storm was er al in alle hevigheid”. Treinreizigers verzamelden zich ongewild in het C.S. Utrecht. Je zou van zo’n “we-hebben-samen-pech-moment” ook een gezellig feestje kunnen maken. Koffie en thee gratis van de NS. Samen zingen. Borreltje erbij. Toestemming om een half sigaretje te roken, muziek op volle kracht. Dansen maar. Maar nee hoor. Haast, haast, haast. Een naar persoon sprak voor de camera’s: “Het is hier geen Siberië. Als er een blad op de rails valt, vallen ook de treinen. Uit.

Vrachtwagens vlogen als papierzakken in de lucht. Ook al commentaar. “Wat doen die op de weg?” Centjes verdienen, denk ik. Net als alle andere verkeersdeelnemers.
Het wachten is op drie dingen. De volgende storm. Een onderzoek waarom dat dan al de derde in zo’n korte tijd in Nederland is. Plus het gebod om het weekend na de storm een helm te dragen bij een boswandeling.
Ook de geleerden van de Jellinekkliniek krijgen weer een nieuw soort klanten. De smartphoneverslaafden. Ik gok op een enorme uitbreiding van de kliniek, met afdelingen in heel de Randstad. Ook een onderzoek naar de boeren op het platteland: “Gebruiken zij de bakelieten telefoon nog?”

De week werd voller met vraagstukken van over de hele treurbol.
1. Oplopende spanningen in Groningen. Wanneer is de allesverwoestende beving? Dat minister Wiebes hiermee bezig is (met de oplossing bedoel ik) boezemt me weinig vertrouwen in. Hij is de man die de belastingorganisatie deed schudden en om zeep hielp.
2. Donald Trump één jaar President. “Chaotisch en effectief”, kopte NRC. “Minder overheid, minder regeldruk, lagere belastingen. Groeiende economie, dalende werkloosheid”. Moet ik het uitleggen als “Geen gepolder maar de vuist op tafel?”
3. Aantal docenten per student aan de universiteiten neemt gestaag af. Een uniek moment van ontmoeting tussen basisschool en universiteit. En wat daar tussen zit? Fabrieken, gevuld met pubers. Plofscholen. Met gelukkig uitzonderingen op het platteland, waar kleine scholen voor voortgezet onderwijs door te weinig leerlingen, of te hoge normen, het hoofd amper boven water kunnen houden.
4. “Een vernieuwd Europa met Duitsland en Frankrijk aan het hoofd”. Ik heb er slecht van geslapen.
5. Oude zeehelden in de ban. Nu ook de andere helden van onze geschiedenis onder vuur. Johan Maurits’ (de naam- en geldgever van het Mauritshuis) buste is bij de ingang verdwenen. Hij deed verkeerde dingen in Nederlands-Brazilië. Ja, je leest het goed. Ook daar hebben “we” land en mensen gehad.

En zo kruipen we moeizaam het nieuwe jaar in. Van alles en nog wat aan de knikker. Trekken we ons er iets van aan? Nee. Helemaal niks. We kruipen verder zoals we het gewend zijn. Telefoontje aan het oor. Niks te missen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties