Grave

Vijf colleges Land van Cuijk bereiken akkoord over ambtelijke dienstverlening per 2022

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK - Na maanden van constructieve onderhandelingen zijn de colleges van de gemeenten Grave, Mill en Sint Hubert, Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis het met elkaar eens geworden: per 1 januari 2022 laat Grave al zijn ambtelijke diensten en producten verzorgen door de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. De onderhandelaars namens deze vijf gemeenten kwamen tijdens een speciaal ingelast ‘zondag-beraad’ op 27 september tot overeenstemming. De colleges van de vijf gemeenten bekrachtigden dit akkoord tijdens hun vergaderingen van dinsdag 29 september.

Volgens de betrokken partijen kent het akkoord alleen maar winnaars. De zelfstandige gemeente Grave kan met ingang van 2022 gebruik maken van de professionaliteit, de innovaties en het strategisch vermogen aanwezig in de ambtelijke organisatie van de gemeente Land van Cuijk. "Zo kan Grave als zelfstandige gemeente, ook direct na opheffing van de ambtelijke werkorganisatie CGM, de dienstverlening borgen aan zijn inwoners, ondernemers en instellingen met hoge kwaliteit, eigen beleidsaccenten en lokaal op het eigen stadhuis", stelt wethouder Anja Henisch van Grave.
Voor de gemeente Land van Cuijk was de inzet, volgens wethouder Jilisen van Cuijk, vooral gericht op het continueren van de politiek, bestuurlijke en ambtelijke nauwe banden die de gemeenten al jaren met elkaar hebben. "Straks maken twee gemeenten gebruik van hetzelfde ambtenarencorps", licht hij toe, "dat helpt om als gemeenten Grave en Land van Cuijk ook politiek-bestuurlijk nauw met elkaar verbonden te blijven. En dat allemaal ten dienste van een economisch en sociaal sterke regio."

Dienstverband
Alle ambtenaren die nu werkzaam zijn voor de vijf gemeenten blijven dat in de toekomst ook, door het akkoord tussen de vijf colleges. Zij treden allemaal in dienst van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Door de herindeling wordt de werkorganisatie CGM opgeheven.
Door het akkoord dat er nu ligt tussen de vijf colleges kunnen we de ambtenaren in het Land van Cuijk nóg meer zekerheid geven op werk, dan we al hadden toegezegd", verklaart burgemeester Van Soest van Boxmeer. "Het is belangrijk dat we nú dit akkoord hebben bereikt, zodat we met duidelijkheid voor al het personeel de nieuwe ambtelijke organisatie kunnen gaan bouwen en inrichten."

Dienstverlening
Per 1 januari 2022 verleent de gemeente Land van Cuijk vanuit zijn ambtelijke organisatie dus diensten aan het zelfstandige gemeentebestuur van Grave. Grave houdt daarbij een eigen raad, griffie, college, burgemeester, gemeentesecretaris en een klein team van ambtenaren. "Tevens blijven de balies op het stadhuis van Grave voor onze inwoners gewoon open en blijven de medewerkers in de buitendienst gewoon werkzaam vanaf de gemeentewerf in Grave", vult burgemeester Lex Roolvink aan. "De inwoner van Grave merkt dus praktisch gezien niets van deze afspraken."

Begin november vragen de vijf colleges hun raden formeel om toestemming om met elkaar deze juridische documenten te mogen ondertekenen. De afspraken gelden voor een periode van vier jaar: 2022 tot en met 2025.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties