Grave

VIDEO: Bijzondere ontmoetingen tijdens tv-show herdenking Market Garden

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - In de tv-talkshow Linders&Linders zaten afgelopen weekend een generaal, een commandant van de 82e Airborne Divisie en de voorzitter van de harmonie aan tafel. (foto's: Pieter Smits)


De tiende aflevering van live talkshow begon spectaculair. De voorzitter van Re-enactorsvereniging Voorwaarts Mars kwam live binnen tijdens de uitzending. Geheel in stijl kwamen Sidney Hesselberth en reporter Ank Bannink aan met een originele legerjeep bij het in Catharinahof als tv-studio omgebouwde Grand Café Bastion. Samen met de Gravenaren Generaal-majoor b.d. Marc van Uhm en de voorzitter van Harmonie Stad Grave Harry Reffeltrath behandelden het presentatorsduo Jolanda & Peter Linders alle facetten van Operation Market Garden.
Zo weten velen niet dat de Graafse brug bevrijd werd op 17 september 1944 door een peloton van 16 militairen van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie onder leiding van luitenant John S. Thompson.

Het Nederlands leger is zeker geïnspireerd door deze para-troopers, die aan de basis stonden van de bevrijding van Grave en omstreken. Van Uhm vertelde hoe hij als commandant van de Luchtmobiele Brigade een moderne snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid opgezet heeft die nu overal ter wereld ingezet wordt. En waarom de klanken van de Dutch Military Pipes & Drums zo belangrijk zijn voor deze brigade? Over muzikale symbolieken kon Harmonie-voorzitter Harrie Reffeltrath meepraten. Tenslotte is hij diegene die het Taptoesignaal geeft bij herdenkingen. Re-anactor voorman Hesselberth vertelde hoe trots hij is op de leden van zijn vereniging, die tijdens de herdenkingsweek van 75 jaar Market Garden, bij de Graafse kazematten levende geschiedenis laat zien door het naspelen van de bevrijdingsacties.

Het programma ontving ook muzikale gasten. Dit keer waren de leden van popkoor A Sign of Friendship te gast, met daarbij de bekende Ron Link. Zij gaven een preview van het Fahari Foundation Benefietconcert dat op 29 september plaatsvindt in de theaterzaal van Catharinahof.

De uitzending van de tiende Linders&Linders is te zien van 16 tot en met 22 september via de tv-kanalen van Omroep Land van Cuijk, via het Ziggo-kanaal 40 en het KPN-kanaal 1475.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties