Grave

'Via novelle kan Grave wellicht al per 2022 fuseren'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De gemeente Grave kan mogelijk toch al per 2022 aanhaken bij het Land van Cuijk, in plaats van pas in 2026. Via een novelle (aangepast wetsvoorstel, red.) kan de gemeente in het wetsvoorstel tot de vorming van die nieuwe gemeente worden opgenomen, zo laat een woordvoerder van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weten op de website Binnenlandsbestuur.nl.  

"Wanneer Grave en de andere vier gemeenten per ’22 samen willen gaan, kijkt Binnenlandse Zaken serieus naar manieren om dit mogelijk te maken", laat de woordvoerder van Ollongren desgevraagd weten aan Binnenlands Bestuur. Het wetsvoorstel tot herindeling van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis tot het Land van Cuijk per 2022 ligt nu bij de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft vorige maand met het wetsvoorstel ingestemd. Als er een novelle komt, schorst de senaat de behandeling van het nu ingediende wetsvoorstel totdat de novelle door de Tweede Kamer is aangenomen.

Via een novelle kan Grave in dat wetsvoorstel worden opgenomen. Dat aangepaste wetsvoorstel moet dan nog voor de zomer voor advies langs de Raad van State en vervolgens door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. "Dit vraagt om een zorgvuldige planning. We kunnen nu nog niet goed inschatten of dit scenario haalbaar is. Dat hangt ook in grote mate af van de besluitvorming in alle vijf de betrokken gemeenten", aldus de woordvoerder van Ollongren. BZK staat hierover in nauw contact met de gemeenten en provincie.

Motie Sneller
De inspanningen van de regering om, als Grave alsnog zou willen herindelen, dit per 2022 mogelijk proberen te maken, is mede het gevolg van de motie Sneller die vorige maand werd aangenomen. Als de raad van Grave − mede op basis van de inwonerspeiling die gelijktijdig met de Kamerverkiezingen zijn gehouden − toch zou besluiten tot fusie, moet de regering er alles aan doen dat mogelijk te maken, luidt de strekking van de motie. De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de bestuurljke en financiële situatie in Grave, stelt Binnenlands Bestuur. Die zorgen worden door Ollongren gedeeld.
Uit die inwonerspeiling is inmiddels gebleken dat een ruime meerderheid van de Gravenaren (71,2 procent) wil herindelen. De gemeenteraad van Grave besloot daarop afgelopen dinsdag haar zelfstandigheid op te geven en te gaan fuseren met Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Per 2026 of eerder als dat mogelijk is.

De provincie Noord-Brabant is altijd sterk voorstander geweest van een Land van Cuijk van vijf gemeenten, inclusief Grave dus. "Wij werken dan ook van harte mee aan het realiseren van de wens van Grave. Maar de bal ligt nu bij de vier gemeenten die eerst een standpunt in zullen moeten nemen", zegt de woordvoerder van gedeputeerde Wil van Pinxteren op Binnenlandsbestuur.nl. "Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis hebben tot heden om begrijpelijke redenen aangegeven niet eerder met Grave te willen fuseren dan per 1 januari 2026, maar nu de inwoners en het bestuur van Grave zo’n belangrijk en overtuigend signaal hebben afgegeven kan dit aanleiding zijn dit standpunt te heroverwegen." De provincie wil wel dat er snel duidelijkheid komt.

|Doorsturen

martin

2021-03-26 17:54:48

overheid  betaald ???? de sluitng van de Rederij??/

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties