Grave

Vet gaaf - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Als het aan de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving ligt moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om een teveel aan fastfoodwinkels of snackbars te weren. Zo was te lezen in een onlangs verschenen rapport van dit adviesorgaan. Onder haar vergrootglas lagen porties goudbruin, knapperig gebakken friet, kroketten in diverse smaken en gulzig versierde frikandellen. Wat de conclusies waren hoef ik hier niet op te schrijven. De hele maatschappij wordt er bij gehaald. “Arme mensen snacken meer”. Of wat dacht je van “Lagere btw op groente en fruit”.

Mijn Vlaams bloed loopt als een wild-stromende rivier door mijn aderen. Je snapt geen bal van het leven als je zo’n onderzoek presenteert. De bijna 5000 frietkoten in mijn dierbare Vlaamse land draaien als een tierelier. Staan open voor iedereen. Zijn ontmoetingsplaatsen voor alle lagen van de bevolking. Sociaal belangrijker dan bijvoorbeeld een stadhuis.

In ons koude en vooral keurige kikkerlandje is friet de boosdoener van overgewicht. Vet hebben we wel nodig, maar niet te veel. Er zal wel ergens een grafiekje bestaan hoeveel vet we per kilo lichaamsgewicht, per cm lengte en per afgemaakte schoolstudie mogen innemen. Wie over de streep gaat mag op een bestraffend vingertje van de Raad rekenen.

Ook om te lachen is de klimaatconferentie in Glasgow. Niet de doelstellingen, want als het zo doorgaat met de opwarming kan de zwemles maar beter weer ingevoerd worden op de basisschool. Nee, de hele entourage is om je te bescheuren. Meer dan 400 privévliegtuigen brachten de groten der aarde naar Glasgow om daar over het tegengaan van de vervuiling te spreken. Nou, dan start je al met een kansloze 0-5 achterstand bij het welkomstdiner. En voordat er daadwerkelijk vergaderd wordt volgt er een hele reeks met toespraken van goedbedoelende vips. “De menselijke soort wordt in zijn voortbestaan bedreigd”, zei president Biden. “Of wij stoppen het, of het stopt ons”, was een hele mooie van VN-secretaris-generaal Guterres. Onze trots in bange klimaatdagen, MP Mark Rutte: “We moeten blablabla omzetten in actie”. Niemand kwam met een plan. Voor de onderhandelingen zijn twee weken uitgetrokken. Dus dat wordt druk aan de frietkoten in Glasgow. Fish and chips zijn aanbevolen. Vet gaaf.

Mark moest meteen weer met het vliegtuig naar huis, want dinsdagavond wachtte hem de “linkesoeppersconferentie” over nieuwe, oude coronamaatregelen. Dat wordt weer een fiks gedoe. Gewapper met coronapassen en gewappie zonder.

Veel blablabla, weinig actie. En na de persconferentie om een grote zak, je weet wel, zo’n ouderwetse, gevuld met heerlijke friet. Met een zalige kwak mayonaise eroverheen. Dank u, geen vorkje. Friet eet je met je vingers. Vet gaaf.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties