Grave

Verwarring - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

De hele wereld is in verwarring. Een open deur, hoewel in deze tijd je deur maar beter gesloten blijft. Of juist niet, om ventilatie de kans te geven je binnenruimtes te zuiveren? Een vraagteken, zoals er op dit moment veel vraagtekens te zetten zijn. Van de zekerheden die we hadden nadat de hele wereld zich in onze achtertuin leek af te spelen, is op dit moment door covid-19 en zeker ook “de Britse variant” geen sprake meer. De deskundigen op de beeldbuis - onze achtertuin – tuimelen over elkaar heen. Elk met een eigen mening. Allerlei teams van deskundigen staan onze regering bij met adviezen. Die regering moet een keuze maken. Daar zitten ze voor. Maar eerst moet die keuze met de Kamer uitgebreid besproken worden. Want daar zitten die kamerleden voor.

Vóór elke persconferentie worden alle maatregelen gelekt. Waarom en door wie is me niet duidelijk, maar het hoort er bij. Ondanks dat keken er gisteravond 12 januari toch weer 6,4 miljoen belangstellenden naar de buis. Onder het motto “misschien is er toch nog nieuw nieuws”. Het enige nieuws was dat Irma er niet bij was, en dat maakt zo’n persco (jaja, ook dit korten we af) toch weer minder persoonlijk. Vind ik. En dat is nou de crux. Vind ik. Want iedereen vindt wat. In de tijd dat ik nog op school werkte was het streven om “zelfstandige en kritische burgers van de toekomst” af te leveren”.

Dat zelfstandig en kritisch is in vruchtbare aarde gevallen. De Nederlandse bodem leent zich er uitstekend voor. Kijk maar in de geschiedenisboekjes, al waren die eigenschappen in bepaalde tijden soms behoorlijk ongezond. Maar ook de tegenwoordige tijd heeft dat zelfstandig en kritisch volledig omarmd. Kijk maar naar de ingezonden brieven en uitlatingen over wat voor onderwerp dan ook. Het is natuurlijk ook wel erg gemakkelijk. Je typt je mening, beschuldiging, afkeuring, belediging even op en klik het is naar de beoogde plek verstuurd. Er zijn mensen waarvan het lijkt of ze er een dagtaak van hebben gemaakt.

Ook over het coronavirus zijn bij de bevolking de meningen verdeeld. Daar waar de ene mens in diep verdriet leeft omdat een geliefde hierdoor is overleden, spreekt een ander over corona als zijnde een griepje. Het vaccin? Daarover variëren de meningen van “gelukkig, er is licht aan het eind van de tunnel” tot “flauwekul, met dodelijke bijwerkingen, met chips erin die ons verdere leven tot slaaf maken. Complottheorieën die eenieder die ze niet geloven tot een hersenloos wezen bestempelen.

Tja, vrijheid van meningsuiting. Een groot goed in onze democratie. Maar er komen scherpe randjes aan. Hele scherpe.

Freddy Klooté

|Doorsturen

guus langeraert

2021-01-15 19:20:25

Sommige scherpe randjes zijn- helaas  - moeilijk meer weg te vijlen.

anton coolen

2021-01-15 19:46:04

Ja. eerlijk is eerlijk.

Wij zijn toch ondanks alles extra bevoorrecht in Schaijk.

Veel wijsheid in Grave, huur een echte mediator in.

Bijbericht. 

Beste Nico Degen, heel veel beterschap, wij kunnen u niet missen.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties