Grave

Verstikstof - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Het zal u niet ontgaan zijn. Het Nederlandse volk heeft er een nieuwe staatsvijand bij. Na de communisten, de zure regen, het gat in de ozonlaag, asbest, het Duitse voetbalelftal, gluten, de Tokkies en de processierups, wordt het leven momenteel beheerst door het supergevaarlijke stikstof. Angst regeert het land. De naam zegt al genoeg, een combinatie van ‘stik’ en ‘stof’, kan nooit veel goeds betekenen.

De reden waarom iedereen de schuilkelders in duikt is natuurlijk helder. Het goedje is namelijk hartstikke eng. Je ziet het stofje niet, maar het zweeft op moment van lezen gewoon om je heen. Hell, je ademt het zelfs uit. En weet je wat die vermaledijde N-atoompjes doen? Ze gaan zomaar verbindingen aan! Hierdoor ontstaat er onder andere stikstofoxide (NOx) en ammoniak (NH3) en als die neerslaan op de bodem dan beginnen sommige planten extra hard te groeien. Zo groeien er veel meer stikstof-minnende planten zoals brandnetels. Jongens, dat moeten we gewoon niet willen. Los van dat alles, meenden wij dat we best wat extra stikstof konden produceren. De Raad van State dacht daar anders over, er mag geen extra stikstof meer uitgestoten worden, het moet gelijk zijn of minder. Het is alsof je tegen een kind zegt ‘Je groeit veel te hard knul, vanaf nu krijg je de rest van je leven hetzelfde te eten. Elke dag kleine kinderporties, ook al wordt je volwassen.’ Ja, daar gaat natuurlijk een verstikkende werking van uit. Het land wordt verdeeld, er ontstaat een interne strijd en iedereen kijkt boos naar elkaar. Wie die stikstof veroorzaakt is vanaf schuldig. Zijn het de boeren? Projectontwikkelaars? Automobilisten? Het is net als we Expeditie Robinson spelen met z’n allen, we doen er alles aan om een ander de Zwarte Piet toe te spelen om zelf te mogen blijven. Of wacht, roetveegpiet bedoel ik natuurlijk.

Maar laten we nou eens andere opties bekijken. We zijn een creatief volk, toch? Denk eens aan die voetballers die heel Europa afreizen om tegen een bal te schoppen. Wat een stikstof die veroorzaken is ongelooflijk, maar de oplossing is simpel. We eisen dat zowel Oranje als de Leeuwinnen hun wedstrijden verliezen of gelijkspelen, zodat niemand naar een eindtoernooi gaat. Aankomende zomer op vakantie? Nee, dat zit er ook niet meer in. Sorry iedereen, maar een half land dat de hele wereld afreist met vliegtuig of aanhangwagen om na een paar weken weer terug te keren naar precies dezelfde plek, is natuurlijk grote onzin. En weet je wat ook een gigantisch hoog gehalte aan stikstof bevat? Onze eigen urine. Dus als iedereen een half jaartje lang niet plast, dan houden we de stikstofpolitie gemakkelijk tevreden. Zie je wel, er zijn oplossingen genoeg. Komende lente zijn we overal vanaf, weten we geeneens meer wat stikstof is. Kunnen we ons klaarmaken voor de nieuwe vijand. Kom er maar in, superteek.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties