Grave

Verschil van mening - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Vorige zondag begon in het Poolse Katowice de klimaattop. Een vervolg op het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Vanuit 120 landen uit de hele wereld komen zo’n twintigduizend deelnemers naar Polen. Ministers, staatssecretarissen, deskundigen, regeringsleiders en andere figuren die het nodig vinden een duit in het zakje te doen. Een heleboel mensen die per vliegtuig naar de conferentie komen. Dat is al een slecht begin. Vliegtuigen zijn notoire CO2-uitstoters. En, er zijn er heel wat van. En iedereen vindt daar ook wel wat van. Maar ja, wat doe je zonder vliegtuigen?

Universitair hoofddocent milieustudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen Heleen de Coninck, heeft één grote milieuzonde: “Ik vlieg veel. Privé en voor mijn werk. Mijn echtgenoot is een Amerikaan. Wij hebben een dochter en zijn ouders willen haar ook graag zien. Voor mijn werk ben ik afgelopen jaar naar Brazilië, Botswana en Zuid-Korea gevlogen”. Zo, dat klapt erin. Maar, wacht even, Heleen compenseert dat door te investeren in projecten waarmee op de uitstoot van CO2 wordt bespaard. Haar werkgever, de VN, ziet er op toe dat alles klimaatneutraal is. Alle CO2 wordt ergens anders gecompenseerd. En de CO2-rechten worden opgekocht. Eh…? Even googelen: “Bedrijven die in Europa gevestigd zijn, krijgen sinds 2005 van de Europese Unie emissierechten om het broeikasgas koolstofdioxide uit te mogen stoten. Als een bedrijf zijn CO2-limiet bereikt en toch meer wil uitstoten, dan moet het extra kopen. Eén emissierecht kost volgens milieuorganisatie Greenchoice nu minder dan tien euro. Voor dat bedrag mag de koper dan een ton, oftewel duizend kilo, extra CO2 uitstoten”. En, het kon natuurlijk niet uitblijven: Wereldwijd wordt er in die emissierechten gehandeld. Sorry dat een gemene lach mijn hoofd nu even ontsierd.

Uiteindelijk draait alles toch om geld. Vandaar dat de Verenigde Staten verstek laat gaan.

Een heel ander geluid over ons klimaat komt van hoogleraar klimaateconomie aan de VU en de universiteit van Sussex, Richard Tol. Hij liet de wakkere krant koppen met “Paniek nergens voor nodig”. Hij weerlegt alle doemscenario’s met groot gemak: “Een voorbeeld. The New York Times kopte dat klimaatverandering tien procent van de Amerikaanse welvaart gaat kosten. Talloze media schreven dat over. Maar dat betreft het meest extreme scenario dat de opwarming deze eeuw op maar liefst acht graden komt. Een volstrekt onzinnig getal. De ambities stapelen zich op. Er komt een doelstelling, die wordt gemist en om het goed te maken volgt een nóg sterkere ambitie. Dat is raar: als je tien kilo wilt afvallen en het lukt niet, dan zeg je ook niet: nou, dan maar vijftien kilo”.

Ook de NRC had een kop over de titel van mijn column: “Elk land zijn eigen smoes”.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Rob Slinkert

2018-12-10 15:02:47

Eh ... ademt een mens geen zuurstof in en CO2 uit?

Afschaffen al die mensen ;-)

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties