Grave

Verkoop huis en verklaring van erfrecht

Door Leon Kersten

Bij overdrachten van woonhuizen uit de nalatenschap van een langstlevende ouder komt het regelmatig voor dat wordt ontdekt dat er bij het overlijden van de eerste ouder geen verklaring van erfrecht is opgemaakt. De redenen kunnen allerlei zijn. De meest gehoorde is dat men er vanuit ging alles automatisch toch aan de langstlevende ouder toe zou komen en dat er dus niet naar de notaris hoeft te worden gegaan. Helaas is de juridische werkelijkheid anders.

Een voorbeeld: man en vrouw zijn twintig jaar geleden getrouwd en zij zijn samen eigenaar van een woonhuis. De man komt onverwacht te overlijden. De vrouw denkt er niet aan dat er contact met een notaris moet worden gezocht, mede omdat de bankrekeningen gewoon doorlopen en er (nog) geen enkele instantie is die om een verklaring van erfrecht vraagt.
Jaren later komt de vrouw ook te overlijden. De kinderen zijn de erfgenamen en vragen aan een notaris om een verklaring van erfrecht op te maken in verband met het overlijden van hun moeder. Na enige tijd besluiten de kinderen het huis te gaan verkopen, want geen van hen wil het huis overnemen. Een makelaar wordt ingeschakeld en er wordt een koper gevonden met wie de koopovereenkomst wordt gesloten.
De notaris, die de koopovereenkomst heeft ontvangen, vraagt aan de kinderen of er bij het eerdere overlijden van hun vader ook een verklaring van erfrecht is opgemaakt. De kinderen zijn verbaasd en verwijzen naar de verklaring van erfrecht van hun moeder. Alleen ziet die verklaring van erfrecht op het overlijden van hun moeder en niet op het overlijden van hun vader. Er moet dus alsnog een verklaring van erfrecht worden opgemaakt voor hun vader.

Wat is hier nu juridisch gebeurd?
De ouders waren met elkaar getrouwd in gemeenschap van goederen. Bij het overlijden van één van hen wordt is de helft van het vermogen van de langstlevende en de andere helft is de nalatenschap van de overledene. De veronderstelling dat alles vervolgens voor de langstlevende is, zal in de meeste gevallen kloppen, maar dat hoeft niet altijd. Iedereen kan een testament maken en gehuwde partners kunnen elkaar ook onterven of op een andere wijze een andere vererving tot stand brengen.
Om hierin uitsluitsel te geven is een verklaring van erfrecht nodig. De notaris geeft in deze verklaring zekerheid over de vererving. Dit kan ook in het Kadaster worden verwerkt. Als dit was gebeurd dan was er geen probleem ontstaan bij de overdracht van de woning na het overlijden van moeder. De kinderen betalen nu de kosten voor de verklaring van erfrecht alsnog. Want de verkoop kan wel 'kosten koper" zijn, maar als aan de kant van de verkoper problemen opkomen, dan zijn dit kosten die ten laste van de verkoper komen.

Vraag het de notaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave

Kersten en Wilhelm Notarissen
Vestiging Grave
Markt 10, Grave
0486-473941

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties