Grave

Verkeer op keer - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Koning Winter regeert, en alles gaat verkeerd. Althans, zo lijkt het in het verkeer. Als ik denk aan Nederland na een nachtje vorst, of na de eerste sneeuwvlokken, denk ik in eerste instantie aan ijskoude chaos. Fietsers die onderuit gaan, automobilisten die veel te hard op een kruispunt af rijden of juist automobilisten die uit angst zo langzaam rijden dat ze worden ingehaald door sleeënde kinderen. Het lijkt wel of die ijskristallen veranderen in een soort griepvirus, die half Nederland doet wankelen. En de andere helft… die ergert zich rot.

Maar is dat wel terecht? Ik vraag het me soms af. Ik zie plaatjes op Facebook dat mensen in Noorwegen hun sneeuwballen uit de broek lachen om ons hulpeloze gedoe, en dat ze daar zonder problemen metershoge sneeuw de baas kunnen. Grappige vergelijking, maar Noorwegen is een veel groter land met veel minder volk. Per vierkante kilometer lopen er daar 14 mensen rond en in Nederland zijn dat er 411(!). En ongeveer de helft van die Nederlanders heeft een auto, dus dat zijn verrekkes veul waggies voor zo’n klein, druk landje. Dus misschien is het helemaal niet gek dat een sneeuwbui veel grotere gevolgen heeft dan in andere landen. En als die mensen maar een paar keer per jaar geconfronteerd worden met glad weer, dan is het logisch dat niet iedereen er direct mee om kan gaan. Als ze in Noorwegen een week lang 35+ graden hebben in de zomer, is het land ook in paniek. Maar goed, neemt niet weg dat ongelukken in het verkeer verschrikkelijk kunnen zijn, ongeacht de omstandigheden.

Niet heel lang geleden heb ik zelf een ongeluk zien gebeuren, vlak voor mijn ogen. Een auto was in de sloot gereden. Er was geen sneeuw of vorst, maar ‘gewoon’ geslipt door een nat wegdek. Ik was er als eerste bij. Mijn hart bonkte in mijn keel toen ik de deur open deed, maar gelukkig was de persoon in kwestie ongedeerd. Maar begrijp je gelijk hoe intens die situatie is. En mijn respect trouwens richting hulpverleners, want zij kiezen ervoor om dit bijna dagelijks mee te maken (geweldig tegen hulpverleners, weet je nog?). Dus mensen zijn menselijk en mensen maken ongelukken, sneeuw of geen sneeuw. Maar geen nood hoor, binnenkort worden we gered. Dan komen de zelfrijdende robotauto's ons verlossen van ons onvolkomenheden. Kunnen we lekker ongestoord verder appen.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties