Grave

Verdraagzaam - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté


Vrouwlief Ria kijkt graag naar de Rijdende Rechter en diens voorganger die nu op een andere zender zijn uitspraken mag doen. Vaak krijg ik er een flard van mee of zegt Ria dat ik nu echt eens moet komen kijken. Dan loopt het weer eens de spuigaten uit.

Meestal is de oorzaak een min of meer ernstige vorm van onverdraagzaamheid. Het begint met materiële zaken en mondt uit in het niet meer kunnen zien van elkaars persoon. Hoe harder het er aan toegaat, des te beter dat is voor de kijkcijfers.

Sinds we uit de overlevering weten dat Kaïn zijn broer Abel vermoord heeft, hadden we kunnen weten dat verdraagzaamheid niet een zeer ontwikkelde eigenschap van de mens is. Een weeffoutje van de Schepper, zullen we maar zeggen. Of, in taal die ons momenteel beter aanspreekt: een verkeerde gen.
Over de kleur van Zwarte Piet wil ik het niet meer hebben. De intocht in ons stadje, met maar liefst 80 Zwarte helpers van de nog steeds succesvolle Sint was weer grandioos. De organisatie perfect en iedereen was blij. “Klaar, en tot volgend jaar”, zegt de Rijmpiet dan.

Wat opvalt in onze tijd van sociale media, vrije geesten, afschaffing van Majesteitschennis en meer van die zaken, waarvan je denkt dat de vrijheid van meningsuiting zijn grenzen niet meer heeft, is dat juist het omgekeerde het geval is. Steeds meer mensen blijken in de ogen van anderen “over de schreef te gaan”, als ze iets in de openbaarheid gooien. Een cabaretier is niet meer te benijden. Een columnist laat zijn column eerst door vrouwlief lezen vooraleer die in de krant verschijnt. Het publieke schavot wordt steeds dreigender. Het aantal onderwerpen dat haast te besmet is om over te schrijven groeit met de dag. Actiegroepen zijn er in alle soorten en maten. Zo ook de tegenactiegroepen. En de mensen die over beide soorten weer een eigen mening hebben. Niemand verdraagt iemand meer. Het houdt het land wel levendig en wakker en leidt mooi af van de zaken waar het echt om gaat.

Wie kijkt er nog naar de brexit? “Ja, dat zoeken die Engelsen zelf maar uit. Ze wilden toch al nooit rechts rijden. En aan de euro deden ze ook al niet mee”. De immigratie, waar eindelijk eens een duidelijk standpunt over ingenomen moet worden, raakt ook op de achtergrond. Het feit dat één minister over het lot van mensen kan beslissen, is natuurlijk hopeloos achterhaald. Een bootje dat zinkt op de Middellandse Zee haalt de voorpagina niet meer. Die is bestemd voor de plotselinge “Wederopstanding van Oranje”.

Zo sukkelen we verder op een in staat van ontbinding verkerende bol waarvoor niemand ook maar iets wil inleveren. En als het echt te laat is? Dan schakelen we toch de Rijdende Rechter in.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Anrico Van der Linden

2018-11-22 15:45:39

Niemand verdraagt niemand meer. Is dit niet een soort dubbele ontkenning???

Moet dat niet zijn: niemand verdraagt iemand meer. Ik geef toe, het bekt niet goed.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties