Grave

Verandering - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Bladzijden vol wordt er geschreven over de wereld na het coronavirus. Veel over alle veranderingen die er dan op onze bol waar te nemen zijn. Ik ga ze hier niet noemen want dan ben ik er een hele Arena mee kwijt. En jullie kennen ze ook wel.

Maar, nu het virus een beetje op zijn eind lijkt te lopen, beginnen oude patronen gewoon hun vertrouwde posities weer in te nemen. Demonstraties, tegendemonstraties. Tegenstellingen die even door het virus verdoofd leken, laaien weer op. Ingeschreven brieven in de kranten zijn weer terug op hun oude scheldniveau. Op Facebook moet je weer oppassen wat je schrijft. De hongerige massa ligt spiedend te wachten om je te villen.

De maatregelen tegen corona, die eerst braaf werden gevolgd, worden langzaam maar zeker in twijfel getrokken. De waardering voor regering, RIVM en virologen begint gaten te vertonen. Uit alle hoeken en gaten komen berichten van verongelijkte virologen die ook gehoord willen worden.

En dan de versoepelingen. Wie er niet bij is, is teleurgesteld. Begrijpelijk. De kassa raakt leeg. Miljarden blijken plots uit de hoge hoed van Hans Klok te worden getoverd. Maar iedereen wil die versoepeling voor zijn sector. Iedereen wil dat extra geld voor de geleden schade uit die Dagobert Duckpot. “Hij wel en wij niet”, hoor je. Tegen alle poten van het begrip “geduld” wordt geduwd en geschopt. “Zij mogen wel al voetballen, en wij nog niet”.

Het gewone leven is, in tegenstelling tot wat eerder is gezegd, weer op weg om de plaats van de gesloten samenleving weer in te nemen. Liefst vandaag nog. We zijn nu lang genoeg braaf geweest. Die anderhalve metertoestanden heeft inmiddels al diverse “ik ben tegen clubs”. In winkels is het ook al klaar met het aardig zijn voor elkaars gezondheid. In de buitenlucht kan ons eigenlijk niets meer gebeuren. “Dus waar blijven die festivals?” hoor je al voorzichtig fluisteren.

Nee, wees niet bang dat onze wereld na corona flink veranderd zal zijn. De korte periode van angst zal snel omgezet worden als stipje in de geschiedenis van de jaren ’20 van deze eeuw. De zesduizend doden blijven in herinnering onder het kopje “oversterfte”. Triest voor de nabestaanden. “Maar dat heb je met een griepgolf ook”. Steeds meer virologen praten over het coronavirus als een soort griepgolf. Met weinig kans op besmetting. Alleen hoesten en niezen is niet zo goed. “Maar verder valt het wel mee”. Over een paar jaar, als we ons van het coronavirus alleen doventolk Irma nog herinneren, zullen die mensen alle maatregelen betitelen als overdreven. “Ach, het stelde eigenlijk niet zo heel veel voor. Alleen het thuiswerken is een mooie erfenis uit die tijd. Je kunt nu eens uitslapen als je dat wilt. Of even in het zonnetje zitten”.

De enige verandering zal zijn dat het ikke-ikke-ikke-gevoel flink gegroeid is. Coronavirus? Punt. Kom d’r maar weer in stikstofcrisis.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties