Velp

Zwarte Cross 2018: een gezellige stofzooi

Door Herman Peters

In Lichtenvoorde en omgeving is de rust weer redelijk neergedaald na de Zwarte Cross. Het grote spektakel van 2018 met 65.000 bezoekers per dag trok weer belangstellenden van heinde en verre. De grote camping met 25.000 gasten was ram uitverkocht. Iedereen wil erbij zijn: van oud tot jong. Wij gingen een weekendje mee kijken en genoten van het beproefde recept. In de 'Loco Arena' met goed zicht op alle crosses was het goed toeven.

De Loco Arena.

Het weer was prima: een echte Achterhoeker of Brabander laat zich door een beetje hitte niet uit het veld slaan. Vocht is overal te koop. Ik vond het wel iets lomer: de spontane gesprekken waren er minder dan bij eerdere edities. Het geluid en de herrie waren wel degelijk aanwezig. Bij iedere start wordt een kanon afgeschoten dat je tot diep in je maag voelt.

Bezoekers
Alle dagen volledig uitverkocht met 65.000 bezoekers per dag. Enkele hectaren geparkeerde fietsen, tientallen hectaren met auto's. Je weet niet wat je ziet op het festivalterrein: 33 podia, overal gekkigheid. Op het crossterrein carnavaleske scenes met veel waterspuiters als deelnemers en dan plotseling op zondagmorgen over hetzelfde crossterrein Jeffrey Herlings die de Nederlandse crosskampioenschappen 500 cc wint in twee manches. Dat is serieuze business en dat wordt ook zo aangepakt. Daar houden ze van op dit festival: grote tegenstellingen. Wat te denken van de slogan uit 2018: 'Leven vóór de dood'. Je moet het maar bedenken. Tussen al het bezoekersgeweld troffen we dit jaar geen ons bekende bezoekers uit de directe regio. Wel veel Brabanders.

Minder
Voor het eerst had de organisatie een speciale perstent opgetrokken. Niks mis mee, maar nu mocht je met een perskaart niet meer bij de genodigden. Dat is wel jammer, want nu misten we de spontane gesprekken met mensen uit de omgeving die bijvoorbeeld al jaren grond verpachten aan de Zwarte Cross. De mix van pers en genodigden was een aantrekkelijk concept, dat om mij onbekende redenen is los gelaten. Menige jongere zal denken: "boeien." In 2019 gaat het geweld weer los op....

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties