Velp

Zeldzame sceatta-munt uit 7e/8e eeuw gevonden in Velp

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VELP - Amateurarcheoloog Jan Kusters (75) uit Vianen deed onlangs een bijzondere vondst op een akker in Velp. Hij vond daar een zeer zeldzame zilveren sceatta-munt uit de 7e of 8e eeuw.

Met zijn metaaldetector stuitte Kusters op de bijzondere sceatta-munt, een zeer zeldzame vondst in deze regio. “In de PAN-database (Portable Antiquites Netherlands, red.) staan slechts acht sceatta’s genoemd, allemaal gemaakt met een verschillend stempel en derhalve uniek te noemen”, vertelt Kusters. “De munt heeft een diameter van slechts 11 millimeter, weegt 1.17 gram en heeft een zilvergehalte van 98 procent.”

De sceatta is een zilveren munt die tussen circa 650 en 755 in gebruik is geweest en die in Engeland, Friesland en Jutland werd gemunt. Kusters: "Sceatta komt van een oud woord voor 'rijkdom', waar het Nederlandse 'schat' mee verwant is. Na de val van het Romeinse Rijk keerde aanvankelijk de ruilhandel terug. Er waren nog maar weinig gouden munten in omloop. Daarna begonnen de Merovingen met de aanmaak van een kleine zilveren munt, de sceatta, die weinig meer weegt dan één gram en een middellijn heeft van ongeveer 12 millimeter. In de Nederlanden brachten Friese handelaren van de Rijndelta deze munt vanaf circa 700 in omloop. De sceatta's werden onder meer geslagen in Dorestad. Zij vervingen binnen korte tijd de gouden munten. De introductie van de sceatta vormde een belangrijke bijdrage tot het herinvoeren van een geldeconomie in de vroege middeleeuwen en daarmee aan handel en economisch herstel. De munt wordt zowel op de Britse eilanden als in Scandinavië aangetroffen."
Sceatta’s behoren volgens Jan tot de meest raadselachtige en fascinerende munten in de muntengeschiedenis van Noordwest-Europa. "Het is van het allergrootste belang dat detectorzoekers melding maken van de zeldzame sceatta’s in PAN. De verspreidingskaart van sceattas kan dan een beter inzicht geven in de handelsstromen in deze regio in de 7e/8e eeuw."

De sceatta-munt gaat naar het Graafs Museum of in roulatie met een ander museum in het Land van Cuijk.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties