Velp

Wonen op terrein Generaal de Bonskazerne in Velp

Door Annelies Graafsma

VELP - In de oude filmzaal van de Generaal de Bonskazerne in Velp vond 2 november een bijeenkomst plaats over wonen in de gemeente Grave. Het is op het donkere terrein even zoeken naar de openbare campagnebijeenkomst, georganiseerd door Ben Peters van het CDA in het licht van de komende verkiezingen voor de gemeenteraad in het Land van Cuijk. Sandra Labree is een van de sprekers. Zij is ontwikkelingsmanager van BOEi en vertelt over de mogelijkheden van wonen, werken, horeca en cultuur op de Bons. Labree begint met het nieuws dat de filmzaal aan de noordelijke kant van het terrein, als het aan Boei ligt, in gebruik kan worden genomen door Filmcafé Grave. BOEi wil verder in drie manschappengebouwen een ‘betrokken woonvorm’ ontwikkelen: wonen in een andere sfeer, met aandacht voor leefbaarheid en elkaar ontmoeten.

Het zuidelijk deel van het kazerneterrein is al langer herontwikkeld tot het 'Bedrijvenpark de Bons'. De voormalige garages van de kazerne aan de uiterste zuidgrens zijn sinds geruime tijd in gebruik als gemeentewerf. Toen eind 2016 de defensiegebouwen, met ook de (onder)officiershotels, vrijkwamen na het vertrek van het AZC naar een nieuwe accommodatie op hetzelfde terrein, was het de vraag wat met de oudbouw te doen. BOEi, Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, kocht het terrein in 2014, aan. Meerdere mogelijkheden passeerden de revue. Een militair museum, een evenementenlocatie, een veteranenontmoetingscentrum; allerlei mogelijkheden zijn besproken maar bleken niet haalbaar. Het idee van de combinatie van wonen, werken, cultuur en horeca is overeind gebleven en wordt nu stap voor stap uitgerold.

Gebouw-B, op het noordelijke kazerneterrein, is als eerste getransformeerd. Daar werken nu zzp'ers en mkb'ers in 25 bedrijfjes. Labree: "In de drie gebouwen aan de noordkant van het terrein, waar vroeger de manschappen verbleven, kunnen we 40 a 45 wooneenheden creëren gericht op wonen en ontmoeten". Labree laat in haar presentatie zien dat de grote van de appartementen kunnen verschillen. Hoe het er precies uit gaat zien, ligt allemaal nog niet vast, maar Labree is ervan overtuigd dat de vraag naar 'betrokken woonvormen' groot is. "We hebben gezocht naar wat het beste past bij dit rijksmonument; de kernvraag. Het is altijd een tijdelijke thuisbasis geweest voor manschappen, die elkaar in de eetzaal en in het werk ontmoeten. Het was een gemeenschap en in die sfeer willen we verder ontwikkelen".

"Bouwhistorici en architecten zijn betrokken bij de uitwerking van de plannen om de mini-samenleving in de historische gebouwen te realiseren. Maar eerst moet het bestemmingsplan nog worden gewijzigd. De gebouwen moeten een 'woonbestemming' krijgen. In december van dit jaar wordt een voorstel in procedure gebracht", zegt Labree.

Filmcafé
Voorzitter van het Filmcafé, Maarten Slooves, is aanwezig maar wil niet reageren op de vraag of het filmcafé de uitdaging aanneemt. "Er moet flink geïnvesteerd worden en daartoe moet eerst de haalbaarheid nog onderzocht worden. We komen ermee naar buiten als alles rond is", aldus Slooves.

"De bal ligt aan de voet van het Filmcafé", zegt Labree tegen Arena. "Ik zie het wel zitten".

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties